Ако се замислите за най-великите мъже в света на оперното

...
Ако се замислите за най-великите мъже в света на оперното
Коментари Харесай

Вярвайте и в най-малката възможност: Хосе Карерас за най-голямата битка в живота си

Ако се замислите за най-великите мъже в света на оперното изкуство, неговото име безспорно ще изплува в съзнанието ви. Хосе Карерас е същинска музикална легенда – от тези, за които се написа в учебниците. Той е един от най-известните тенори за всички времена дружно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. 

Великият оперен артист сега гостува в България по един доста прелестен мотив - ще изнесе огромен концерт в Зала 1 на Националния замък на културата на 3-ти декември. В извънредно изявление с Деси Банова-Плевнелиева за предаването " Събуди се " именитият тенор показа за някои от най-ключовите моменти в живота му, най-голямото му тестване и неговата задача.

Пътят му в музиката стартира в ранна детска възраст. Бил е само на 8 години, когато за пръв път пее пред аудитория по испанското радио, което разпалва страстта му към операта.

" Вкъщи дядо ми, а и родителите ми харесваха класическа музика, те обичаха операта и по-късно по случайност с родителите ми отидохме в нашия квартал да гледаме филм, който се споделяше " Великият Карузо " с Марио Ланца. Той отразяваше живота на Енрико Карузо и това беше отправния миг за мен. Аз харесах по какъв начин пее той в кино лентата и се пробвах у дома да го подражавам, много несполучливо. Така че може да се каже, че родителите ми харесваха музика. След това ме изпратиха в консерваторията, в Барселона. Започнах да изучавам музика, пиано и по този начин до ден сегашен. " – споделя Хосе Карерас.

Талантът на Карерас не след дълго му носи и огромни триумфи.  В продължение на десетилетия той, Лучано Павароти и Пласидо Доминго жънат огромен триумф и изправят публиката на крайници.

" Това беше фантастично преживяване. Ние също така бяхме и доста положителни другари, изпитвахме огромно удивление един към различен. И считам че между тях бяхме напълно разнообразни персони. Изглеждахме по друг метод, имахме разнообразни гласове, интерпретирахме по друг метод. Но това сътвори нещо като химия сред нас и хората, които не познават доста от близко операта или класическата музика, се радваха на нашите осъществявания, и това нас ни прави доста щастливи, само че и ни оказва чест, че сме имали опцията да проведем тези концерти дружно. " – спомня си Карерас за тези славни времена. 
                             

На мнение е, че най-хубавото, което може да се случи на всеки човек на изкуството – без значение дали е художник, ваятел, публицист –е възможността да предадеш усеща на публиката. " Това е изключителна привилегия " – споделя той.

Обаче в живота има както върхове, по този начин и тествания. За Хосе Карерас това тестване идва в пика на неговата кариера, когато чува от лекарите тежката диагноза левкимия.  Лекарите не му дават никаква вяра, само че артистът все пак успява да победи в борбата с заболяването.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Каресас разкрива какво му е помогнало да оцелее: " Първо, попаднах в ръцете на извънреден научномедицински екип. Освен това се радвах на помощта на фамилията си и на близки другари. В моя случай това беше една чудна обстановка, в която вълна от състрадание ме заля – аз получих извънредно доста известия и писма от хора по целия свят. "

Въпреки че това е най-голямата компликация в живота на тенора, от борбата му с левкимията излиза нещо хубаво - опцията да помогне на други хора в същата обстановка. Карерас е създател и ръководител на една от най-големите фондации, която оказва помощ на пациенти със левкимия.

На хората, които към този момент са изгубили вяра, артистът има да каже следното: " Винаги споделям на пациентите, които губят вяра, че в случай че има и една опция, едно на милион, вие би трябвало да вярвате, че това е вашата опция и би трябвало да се борите за нея дружно с хората към вас. Според мен е извънредно значимо пациентът да има силите и решимостта, че ще оздравее скоро. "

Още за усещанията на Хосе Карерас от България и най-голямото знамение в живота му може да чуете от изявлението му с Деси Банова-Плевнелиева във видеото.
                             
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР