Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla

...
Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla
Коментари Харесай

Какво може хуманоидният робот на Tesla? Мъск планира да замени хора с него

„ Ако се замислите какво вършим сега с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, тъй като нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за самостоятелно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, по този начин добре познаващи света към себе си “, съобщи Мъск.

За предприемача това обаче не е задоволително и е разумно да бъде надградено. Така преди две години Мъск разгласи, че Tesla ще сътвори хуманоиден робот на два крайници.

Мъск акцентира, че Tesla ще се концентрира върху това да накара  робота да прави „ повтаряща се и скучна работа “ , изключително задания, които могат да доведат до пострадвания от стрес, написа dir.bg.

Тогава стана ясно, че машината ще тежи цели 125 кг и ще може да върви с към 8 км в час. Лицето ѝ ще съставлява екран, който демонстрира значима информация. Тихомълком, Мъск добави, че роботът на Tesla ще може да размени и част от хората, работещи на поточните линии в компанията му. По-късно роботът се снабди с име – Optimus.

През 2022 година Мъск съобщи, че възнамерява да стартира произвеждане на прототипи в дребна серия още от 2023 година Милиардерът добави, че към този момент е основан работещ първообраз, само че не разкри нищо за съответните му благоприятни условия. Едва през май 2023 година видяхме за пръв път Tesla Optimus. В оповестеното видео роботът вървеше тромаво и изглеждаше много криво-ляво. Роботи на конкурентни компании, като Boston Dynamics могат да скачат по стълби, да вършат пазят баланс след задни салта години преди Мъск да разгласи концепцията си да сътвори двукрак робот.

 

Илон Мъск има добър екип от инженери и експерти по изкуствен интелект и машинно образование. Благодарение на тях единствено за няколко месеца Tesla Optimus е станал доста по-сръчен.

Роботът показва, че може самичък да сортира предмети, освен това много бързо. Координацията на придвижванията му е демонстрирана и със способността му да извършва пози от йога. Optimus може да стои и на един крайник. Подобно на най-новите версии на Full Self-Driving, Tesla отбелязва, че Optimus в този момент се образова с невронни мрежи от край до край. Това разрешава на робота да управлява дейностите си от това, което вижда.

По този метод той е кадърен да отдели блокчетата по цветове. Специалисти по роботика разкриват, че прототипът има и механични усъвършенствания, по отношение на показаното преди няколко месеца. Въпреки това, Мъск надали ще успее да съблюдава проектите си и да започва производството на дребна серия от Optimus тази година. Всъщност, доста е евентуално това да не се случи и през 2024 година За да се пристъпи към произвеждане на серия е належащо качествата на робота да се усъвършенстват в допълнение и да има изясненост към опциите на неговата батерия.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР