Ако се замислим кое е животното с най-големи уши, вероятно

...
Ако се замислим кое е животното с най-големи уши, вероятно
Коментари Харесай

Кое е животното с най-големи уши и за какво му служат

Ако се замислим кое е животното с най-големи уши, евентуално в съзнанието ни първо ще изникне слонът. И с право, ненапълно. Африканският слон, като най-голямото сухоземно животно, в действителност има и най-големите уши от всички в животинското царство.
 Как съумяват да спят жирафите
Как съумяват да спят жирафите

Не им е по никакъв начин елементарно

Но в действителност, съществото с най-големи уши - по отношение на размера на тялото, е дългоухият джербо (еuchoreutes naso), нощен гризач, който се храни с инсекти и живее в пустините на Китай и Монголия.

Животното е с размери към 10 см, без да се брои дългата му опашка. А ушите му, дълги от 3,8 до 5 см, са 40 до 50 % от дължината на тялото му. За съпоставяне, ушите на африканския слон са дълги приблизително съвсем 1,2 м, само че това е единствено към 17% от дължината на тялото, което е приблизително към 6-7,5 м.

Големите уши оказват помощ на бозайниците, живеещи в гореща и суха среда, да се освободят от непотребната топлота. Африканските слонове, лисиците от типа фенек, дългоухите джербоа са в положение да се терморегулират посредством бърза загуба на топлота през мощно кръвоснабдените си уши. Докато циркулира през ушите, кръвта отделя топлота във въздуха, като по този метод оказва помощ на да се охлади. През нощта или когато е студено пък, кръвоносните съдове в ушите се свиват и по този начин му оказват помощ да се стопли.

Използването на ушите за изстудяване е добра акомодация към живота в пустинята. Това служи като опция на изпотяването и разрешава на пустинните същества да пестят вода в среда, в която този запас е нищожен.

Големите уши могат също по този начин да оказват помощ на дългоухите джербоа да откриват нискочестотните звуци, идващи от насекомите, с които се хранят.
 Слоновете, хоботите им и по какъв начин им оказват помощ, с цел да вършат калкулации
И слоновете могат да считат

И по какъв начин им оказват помощ хоботите за тази цел

И като цяло огромните уши се свързват с по-топла среда, прецизират от Live Science. Ако съпоставим африканските и азиатските слонове, ушите на африканските, които населяват по-топъл климат, всекидневно са доста по-големи от тези на азиатските. Ушите на азиатските слонове, дълги към 0,5 м, съставляват единствено към 8% от дължината на тялото им.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР