Ако се вярва на Гугъл, в света има една-единствена улица,

...
Ако се вярва на Гугъл, в света има една-единствена улица,
Коментари Харесай

Уличката, на която православната, католическата и арменската църква се събират

Ако се има вяра на " Google ", в света има една-единствена улица, на която една против друга да се издигат православна и католическа черква. Тази улица е в Русе и се назовава " Епископ Босилков " - в памет на католическия свещеник Евгений Босилков, екзекутиран през 1952 година от комунистическата власт. А свещениците от двата храма се считат за задължени да поддържат близки връзки, вместо да се разделят, и даже да търсят общение и с други. Така към този момент близо 20 години локалните духовници от православната и римо-католическата черква служат дружно на вярата, а въплъщение на връзките им е една традиция, която може да се види на малко места - посрещат дружно Великден в годините, когато датата на празника съответствува.

 Само на улица
© Деана Христова

Само на улица " Епископ Босилков " в Русе могат да бъдат видени католически и православен храм

Православната черква " Св. Николай Чудотворец " и катедралата " Св. Павел от Кръста " са разделяни от към 10 метра.

 Църквата
© Деана Христова

Църквата " Св. Николай Чудотворец " е построена преди 1869г.

" Храмовете стоят един против различен от един век и не си изяснявам по какъв начин на никого не е идвало мислено да провежда нещо сходно. В Пасхалната нощ ние просто излизаме на улицата и си разменяме поздравления като братя в Христа ", споделя пред " Дневник " отец Стефан от православния храм. Той прави първата крачка, като предлага на отец Валтер Горра да се поздравят в навечерието на Великден през 2001 година

 Съвместното отбелязване на Великден на 15 април 2018 година Отец Дираир, отец Стефан и отец Павел (от дясно наляво)
Съвместното отбелязване на Великден на 15 април 2018 година Отец Дираир, отец Стефан и отец Павел (от дясно наляво)

Оттогава до момента, когато Възкресение е на една и съща дата за православни и католици, двамата отци излизат след среднощ на уличката сред двата храма, с цел да поздравят паствата си, да им пожелаят мир и обич, да им дадат от свещения огън и да им припомнят да бъдат положителни християни. Към тях постоянно се причисляват и арменци, водени от отец Дираир Хадавян от храма " Сурп Аствадзадзин " (Света Богородица) в града. Постепенно празнуването по този метод набира известност до степен, в която предходната година уличката беше претъпкана от вярващи, пристигнали да чуят взаимния пасхален привет.

Отец Стефан прецизира, че още от началото на службата си в русенските храмове двамата с отец Валтер са в другарски връзки и отвън църквата. През годините са организирали доста събития и взаимни акции. Като по-млади създали даже футболен шампионат. " В тима ни имаше чиновници от нашата черква, от католическата и от армено-грегорианската ", прецизира отецът.

В отговор на въпрос изяснява, че множеството вярващи поддържат това съдействие с католическата черква. Признава, че не липсват и съперници на концепцията, само че не отдава прекалено внимание на това, защото и двете църкви вършат единствено това, което не опонира на каноните.

 В православния храм се организират неделни учебни заведения, посредством които свещениците се пробват да приобщят децата към църквата.
© Деана Христова

В православния храм се организират неделни учебни заведения, посредством които свещениците се пробват да приобщят децата към църквата.

Конгрегацията на пасионистите е католическа религиозна институция и част от мисионерите й потеглят от Рим и се откриват в Северна България през 1781 година По тяхна самодейност е построена катедралата " Св. Павел от Кръста ". Отец Валтер, който понастоящем е отпред на конгрегацията в България, идва в Русе през 1999 година Италианският духовник встъпва в служба дружно с отец Стефан и приема предлагането му за съдействие. По самодейност на католическата общественост през годините са дошли помощи от Италия, само че те са били споделяни и с хора в потребност от православното изповедание, и с арменците в града.

 Последният път, в който трите църкви отпразнуваха дружно Великден бе през 2017г.
© Деана Христова

Последният път, в който трите църкви отпразнуваха дружно Великден бе през 2017г.

" Тъй като започнахме работа в храмовете едновременно, взехме решение да си оказваме помощ през цялото време. Една от най-значимите взаимни начинания, които сме имали, е шествието за мир в центъра на Русе. Повод за него беше началото на войната в Ирак ", спомня си отец Валтер. Допълва, че в шествието тогава се присъединил и отец Дираир. Заедно засадили и дръвче пред Съдебната палата, като знак на мира.

 В катедралата
© Деана Христова

В катедралата " Св. Павел от Кръста " се обитава най-старият орган в България, инсталиран през 1907г.

" Католиците в Русе са към 1000 души. Има фамилии, в които единият сътрудник е православен, а другият е католик. Смятам, че околните връзки сред двете общности се одобряват позитивно от хората тук ", добави още италианецът.

В момента всички от катедралата се готвят за визитата на папа Франциск. Според отеца това, че едвам 16 години след гостуването на Бенедикт XVI идва неговият правоприемник, приказва, че " България е в сърцето му и католическата общественост тук получава нужната поддръжка ".

 Католиците в града са към 1000 съгласно последното броене през 2011г.
© Деана Христова

Католиците в града са към 1000 съгласно последното броене през 2011г.

Въпреки че арменската черква " Света Богородица " не се намира наоколо до останалите два храма, тя също взе участие интензивно в взаимните начинания. Когато Великден съвпадне, свещеникът Дираир Хадавян дружно със своите съидейници идва на ул. " Епископ Босилков " и отбелязва празника дружно с отец Стефан и отец Валтер.

Всяка година пък на 24 април в града се организира шествие в памет на жертвите от арменския геноцид. То приключва пред арменската черква, а в него в символ на съпричастност се включват и чиновници от " Св. Николай Чудотворец " и от " Св. Павел от Кръста ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР