Ако се вярва на филми като Терминатор и Матрицата, то

...
Ако се вярва на филми като Терминатор и Матрицата, то
Коментари Харесай

Това са професиите, които AI няма да открадне... скоро

Ако се има вяра на филми като " Терминатор " и " Матрицата ", то най-малкото, което могат да ни създадат машините, е да ни оставят без работа. Все отново в обозримо бъдеще оцеляването на човешката цивилизация наподобява несъмнено, само че не по този начин стои въпросът с кариерните вероятности на някои специалности - само че надалеч не всички.

Контекст : Според отчет на Goldman Sachs от март, 300 млн. работни места в Европейски Съюз и Съединени американски щати може да изчезнат поради генеративните платформи с изкуствен интелект, като по този начин ботовете ще се занимават с една четвърт от дейностите, които досега са били възлагани на хора.

Вече ви показахме и някои от най-застрашените специалности:
 Кои ще бъдат най-засегнатите от ChatGPT специалности?
Кои ще бъдат най-засегнатите от ChatGPT специалности?

Потенциалното влияние на ChatGPT и сходни модели върху специалности зависи от няколко фактора

Опасенията на специалистите са, че за доста малко време милиони хора могат да се окажат на улицата.

От друга страна : AI към момента не може да се оправя със задания, които изискват типично човешки качества като прочувствена просветеност и ексцентрично мислене. Именно функциите, които подчертават върху това, са с по-малък късмет да бъдат сменени от изкуствения разсъдък в близко бъдеще, разяснява пред BBC футурулогът и софтуерен бизнесмен Мартин Форд.
 Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени
Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени

Прогнозата е от нов отчет на Goldman Sachs

Творците : Звучи парадоксално, само че тук ще са както първите " жертви ", по този начин и едни от последните.

Сфери като графичния дизайн ще пострадат доста, тъй като прекомерно постоянно условията на клиентите се покриват от добре " подготвен " AI. Изкуственият разсъдък ще размени и тези, които просто комбинират към този момент налични детайли или основават текстово или мултимедийно наличие в доста тесни рамки.
 Изкуственият разсъдък може да размени един вид чиновник в фирмите: брилянтният
Изкуственият разсъдък може да размени един вид чиновник в фирмите: брилянтният " простак ", с който никой не обича да работи

Колкото повече се интегрира изкуственият разсъдък на работното място, толкоз повече чиновниците ще би трябвало да работят едни с други

В същото време, обаче, креативност участва и в специалностите на лекарите, юристите и учените, като постоянно те оферират решения на проблемите, които не се основават просто на насъбрано предишно знание. Затова и AI ще се затрудни да ги замести.

Разбиращите : За да си добър бизнес съветник или публицист би трябвало да разбираш индивида насреща на доста равнища и да създаваш мощна връзка с него. Според Форд не е близо моментът, в който AI ще е кадърен на това.

Сръчните : Има позиции, които изискват еластичност, сложни умения и бърза реакция в непредвидими обстановки. Говорим за електротехници, заварчици, водопроводчици и така нататък

" Това са може би най-трудните за автоматизиране работи. За тях ти би трябвало робот от фантастичните филми - би трябвало ти C-3PO от " Междузвездни войни ", безапелационен е Мартин Форд.
 Осъзнаваме иронията в това тъкмо тази публикация да има AI илюстрация, само че пък тази ни се вижда подобаваща
Източник:

Осъзнаваме иронията в това тъкмо тази публикация да има AI илюстрация, само че пък тази ни се вижда подобаваща

Още нещо : Вероятно не е изненадващо, че най-трудните за AI специалности са и едни от най-трудните за хората и обичайно има дефицит на техници, лекари или учени - изискват се години, с цел да станеш добър във всяка една от тези сфери, а самата работа е тежка и предлага неповторими провокации всеки ден.

Затова и AI в тези случаи се чака да има по-различно предопределение - да оказва помощ на работещите хора с рутинните задания, както и с тези, в които автоматизираният разбор на данни може да бъде потребен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР