Ако се вярва древно пророчество, Майкъл Барни Чандлър току-що е

...
Ако се вярва древно пророчество, Майкъл Барни Чандлър току-що е
Коментари Харесай

Новият повелител на гарваните поема грижата за емблематичното ято в Лондонската кула

Ако се има вяра антично знамение, Майкъл " Барни " Чандлър преди малко е получил най-важната работа в Англия, оповестява Българска телеграфна агенция. 

56-годишният някогашен кралски морски пехотинец е новият заповедник на гарваните (рейвънмастър) в Лондонската кула (Тауър), претрупан с виновната задача да се грижи за пернатите пазители на 1000-годишната цитадела.

Според легендата, в случай че гарваните изоставен 11-вековната кула край река Темза, нейната Бяла кула ще рухне и Кралство Англия ще падне. 

Когато през 17-и век научава за пророчеството, крал Чарлз Втори постановява, че в кулата постоянно би трябвало да има шест гарвана. 

" Ние одобряваме тази отговорност доста съществено. Сега, когато аз съм претрупан с грижата за гарваните, на плещите ми лежи спомагателна отговорност ", споделя Чандлър. 

Колкото до пророчеството, той добавя, че не знае дали е правилно или не, защото до момента в никакъв случай не е допускано броят на гарваните да падне под шест. По думите му това няма да се случи и до момента в който той се грижи за птиците. 

Майкъл " Барни " Чандлър, който през днешния ден публично поема поста, е от фамозните йомански стражи на Лондонската кула, корпус, учреден през 15-и век. Известни още като " бифитъри ", всички пазачи са военни ветерани. Те се обличат в отличителни черни и алени униформи в жанр Тюдор и извършват хибридна роля: грижат се за сигурносттта, водят обиколки на кулата и извършват церемониални отговорности.

Чандлър оглавява екип от четирима други пазачи, които се грижат за седемте гарвана на кулата, както е несъмнено от Чарлз Втори - шест съществени пазители и един авариен. Днес това са Джубили (Юбилей), Харис, Попи, Джорджи, Едгар, Бранвен и най-новото попълнение Рекс, който е кръстен по този начин в чест на коронацията на крал Чарлз Трети предходната година.

Смолисточерните птици са емблематична характерност на лондонската забележителност, която е служила като боеприпас, замък, затвор, зоологическа градина и най-скоро като туристическа атракция.

Построена от Уилям Първи след завладяването на Англия през 1066 година, кулата служи като кралска резиденция в продължение на няколкостотин години, само че е по-известна като затвор.

Тауър е мястото, където Ан Болейн е екзекутирана през 1536 година, откакто крал Хенри Осми се насища на втората си брачна половинка. Сред другите известни пандизчии са принцеса Елизабет - бъдещата кралица Елизабет Първа, Гай Фокс, и заместникът на Адолф Хитлер, Рудолф Хес.

Днес съвсем 3 милиона туристи идват всяка година, с цел да се потопят в хилядолетната история и да видят кралските регалии, които се съхраняват в кулата.

Официалната купа " рейвънмастър " съществува  само от 50 години, макар че длъжността е доста по-стара, а Чандлър е шестият й притежател. Той дава отговор за здравето и благосъстоянието на птиците, които нормално се разхождат свободно на територията на кулата денем, а през нощта спят в кафези.

Задълженията му включват поддържане на загражденията им, образуване на ветеринарни прегледи и поддържане на желаната от тях диета със сурово месо, допълвана понякога с лакомство от твърдо сварено яйце или твърда бисквита, напоена с кръв.

Перата на птиците се подрязват, с цел да не могат да отлетят, макар че от време на време се случва да избягат. Според благотворителната организация, която стопанисва кулата, гарван на име Грог е отлетял през 1981 година и за последно е бил забелязан пред кръчмата " Роуз енд Пънчбоул " в Ийст Енд. 

Майкъл " Барни " Чандлър е безпределно удивен от извънредно интелигентните птици, които съгласно него са умни колкото 7-годишно дете.

Притиснат да каже има ли си любим, той посочва пакостливата Попи, която подскача из тревата под Бялата кула и нетърпеливо приема препоръчаната й мъртва мишка за закуска.

Чандлър счита гарваните за едни от най-интелигентните животни, които съществуват. 

Бившият кралски морски пехотинец, който е служил в Афганистан и по целия свят в продължение на 24 години, е бил на курсове за работа с птици и е минал публично образование за поста. 

" Всички курсове на света не могат да заменят това да бъдеш тук, да бъдеш измежду птиците и да познаваш техните привички. Никога не знаеш какво ще създадат. Всички те са разнообразни по темперамент. Тази тяхна непредсказуемост е забавната част от работата ", споделя Чандлър. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР