Ако се вдигнат доходите, на фона на протестите на редица

...
Ако се вдигнат доходите, на фона на протестите на редица
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Експертите трябва да преценят с какви мерки реално могат да докарат повече приходи от сивата икономика

Ако се вдигнат приходите, на фона на митингите на редица браншови организации, то това ще подейства проинфлационно. Със сигурност това ще подейства проинфлационно. Това го играхме един път, предишното лято. Нормално е в този момент хората, защото един път им се получи, и доста разноски бяха увеличени,  да сикат покачване на заплатите. Ясно е на всички, че приходите в България не са задоволително високи и това е отвън коментар. И че би трябвало да се търси метод за тяхното повдигане. Но начинът за повдигането на приходите е точно това - през растеж на стопанската система, растеж на продуктивността на труда, който пък минава, несъмнено, главно посредством привличането на вложения. Разбира се, доста значимо и българските компании да бъдат подпомагани, да излизат на нови пазари, да изнасят повече, само че това изисква повече време. Това съобщи в ефира на NOVA  някогашният министър на стопанската система Никола Стоянов.

На въпрос може ли да се каже, че Бюджет 2023 е антиинфлацонен и дали наклонността " слаб напредък – висока инфлация " ще бъде преобърната от това държавно управление той отговори: " Тенденцията беше преобърната от дълго време. Още май месец инфлацията стигна 10 %, а за юни – допускам, че към този момент е едноцифрена, по отношение на регистрираните през септември 18,7 на 100. на процедура е спаднала съвсем двойно. Да, не покриваме критериите за еврозоната, само че темпът би трябвало да продължи. Всяка мярка, която се вкарва, би трябвало да бъде гледана през призмата на инфлацията ", акцентира той. 

" Ясни са няколко неща за Бюджет 2023. Факт е, че той не мина в много комисии, което навежда на някои мисли, във връзка с него. Чуха се и много експертни отзиви за разнообразни пропуски, които се надявам сред първо и второ четене да бъдат изчистени ", коментира той Бюджет 2023, който беше признат от депутатите, само че не и от икономическата комисия преди гласуването в пленарна зала.

По думите му тази година всички са наясно, че е комплицирана задача бюджетът да се вкара в 3-процентния недостиг, който ни е нужен за еврозоната. " На мен ми направи усещане фактът, че продължава да се държи ниско ДДС-то за браншове, на които трябваше да се помогне по време на пандемията. В момента обаче не виждам причина за това, в случай има потребност от повече доходи. Хубаво е, че се мисли за ограничения за битката със сивата стопанска система ", уточни той.

Стоянов коментира и въпроса с касовите наличия за фирмите с над 50 чиновници, които да подават счетоводните си доклади ежемесечно, с цел да се следи за нередности. " Национална агенция за приходите и специалистите в МФ би трябвало да преценяват с какви ограничения действително могат да докарат повече доходи от сивата стопанска система. Със сигурност има потребност от това. Това беше и задачата на служебния кабинет, когато коментирахме бюджета. На Министерски съвет сме си говорили, че главните стъпки би трябвало да са в битката със сивата стопанска система. Целта е от там да се докарат повече доходи. Никой министър не може да си разреши разноски, които един път към този момент са били раздути в минали години, няма по какъв начин да се върнат обратно. Тук в този момент би трябвало да се работи върху приходите ", безапелационен е Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР