Ако се върнем назад във времето, ще видим, че всеки

...
Ако се върнем назад във времето, ще видим, че всеки
Коментари Харесай

Николай Василев: Цените се вдигат, защото се вдигат и заплатите

Ако се върнем обратно във времето, ще забележим, че всякога приказваме, че България ще бъде призната в "чакалнята " на Еврозоната през юли, а ние в никакъв случай не влизаме там. Тук отчасти казусът може да е в България, и отчасти в Еврозоната, тъй като просто не ни желаят. Така че въпросът е единствено политически и нищо друго. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия някогашният министър на стопанската система Николай Василев.

,,Ние до ден-днешен не сме кандидатствали за влизане в ERM II, защото просто не сме подали заявление. А повода да не аплайваме е, тъй като импровизирано си знаем, че не ни желаят. Но въпреки всичко хубаво би било да аплайваме, с цел да може все в миналото да ни приемат'', уточни Василев

,,Проблемът не е нито в кредитния рейтинг на България, нито в стопанската система ни. Проблемът е там, че просто имиджът ни на Запад не е добър. Имаме порядъчен напредък, бюджетен остатък, за който биха ни завидяли някои страни, както и ниски налози. В Европа споделят, че имаме ниски приходи, само че сега, в който тръгнем да ги покачваме, ще се увеличи и инфлацията, и тогава пък ще ни кажат, че имаме доста висока инфлация'', разяснява някогашният стопански министър и добави, че през последната година у нас има известна инфлация точно поради растежа на приходите от последните няколко години.

,,Който желае високи заплати, би трябвало да знае, че някои цени ще се подвигат. А цените у нас напоследък се подвигат, точно тъй като се подвигат и заплатите'', посочи той.

По думите му изгодите от влизането на България в Еврозоната ще бъдат явни и безкрайни и на процедура няма да ни липсва нищо.

,,Банките ни ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка, ще има по-високи приходи, повече вложения, а и интернационалният имидж и престиж на страната ще се подобри'', изясни Василев.

По отношение на Банковия съюз някогашният министър разясни, че сега тече обзор на качеството на активите, което е стъпка напред.

,,Не считам, че би трябвало да има огромни терзания по отношение на инспекцията на банките у нас. Банките у нас са постоянни. България не е изправена пред риск или криза'', уточни той.

Николай Василев дефинира като популистка концепцията за по-ниско Данък добавена стойност на хляба, медикаментите и книгите.

,,Ниското Данък добавена стойност е популизъм. Изненадан съм, че тази концепция идва от Движение за права и свободи, тъй като тя по принцип е рационална политическа мощ. Така че не поддържам концепцията за диференцирана ставка. Имаме плосък налог, имаме добра данъчна система и в това отношение Европа има какво да научи от нас във връзка с данъчната система, която е безпределно опростена'', съобщи в умозаключение някогашният министър на стопанската система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР