Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва

...
Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва
Коментари Харесай

Експерт: Ако се върне ДДС-то на хляба, цената му ще мине 3 лева

„ Ако се върне 20-процентовото Данък добавена стойност на хляба, той ще коства над 3 лв.. От настоящето състояние печелят единствен и единствено потребителите, тъй като това е единственият хранителен артикул, който не е повишил цената си в последните осем месеца. “

Това съобщи ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред „ NOVA “. Тя напомни, че преди 1 юли 2022 година хлябът е коствал до 2,40 лв. , а в този момент най-евтиният в комерсиалната мрежа може да се откри за 1,30 лв. .

„ Хлябът е съществена храна за над 90% от българското население и не мога да схвана за какво е подобен обект на обругаване от страна на всякакви анализатори, които настояват, че пониженото Данък добавена стойност не е свалило цените. Това са хора с високи приходи, които очевидно имат избрани схеми в главата. Каня ги да дойдат да поработят малко нощна промяна, с цел да си дадат сметка какъв е нашият труд “ , съобщи още Мариана Кукушева.

По думите ѝ сега нулевото Данък добавена стойност важи за хляба и брашното , което е съществена суровина. Тя напомни, че цената на пшеницата е два пъти по-ниска спрямо година по-рано, само че това няма по какъв начин да повлияе директно на цената на крайния артикул , защото производителите от дълго време са напълнили силозите си.

Мариана Кукушева съобщи още, че в България се употребява единствено родна пшеница и прикани критиците да заявят къде, по кое време и кой разтоварва суровина от Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР