Ако се върна в Русия, ще ме пратят в затвора

...
Ако се върна в Русия, ще ме пратят в затвора
Коментари Харесай

Александър, който бяга в България: "Не искам да убивам хора"

" Ако се върна в Русия, ще ме пратят в пандиза или да водя война в Украйна ", споделя Александър, който търси леговище в България и пита: " Дали си показват какво е да стреляш против човек? " Николета Атанасова с него.

Александър Стоцки е на 27 години. Бяга от в България незабавно след нахлуването на съветската войска в Украйна. " На 23 против цяла нощ не спах, разбирах, че скупчването на войски към украинските граници не е инцидентно. Когато на сутринта започнаха да бомбардират украински градове, потеглих към и знаех, че няма да се върна повече в Русия. Цяло благополучие беше, че имах туристическа виза. "

Процесите: дело 7376 от 2022 година

След като изтича визата му, Александър. Аргументите му са, че е взел участие в доста манифестации против режима на Владимир Путин - както в Русия, по този начин и у нас. Бил е наблюдаващ на изборите за съветската Дума, към щаба на московските опозиционни политици и покровител на платформата " Умно гласоподаване " на Навални. Открито приказва против войната и евентуално е разгласен за беглец от съветските управляващи. През 2015-2016 Александър е отслужил наложителна военна работа в сапьорни войски с чин ефрейтор. Според показанията му при първото дело в Софийския административен съд (2022 г.) в края на 2021 и началото на 2022, когато стартира скупчването на съветски войски по границата с Украйна, получава три призовки от армията да се яви в ресурс. Майка му пази една от тях.

С началото на войната и бомбардировките над Украйна Александър е уверен, че в случай че бъде свикан в ресурс, " военните ще употребяват способ да го накарат срещу волята му да подпише контракт, че е склонен да се бори в Украйна ".

ДАБ твърди, че молбата за протекция е неоснователна

Софийският административен съд отхвърля да одобри копието на и желае оригинала. Родителите на Александър не съумяват да го изпратят в границите на делото и това доказателство не е прието от съда: " Дискредитирана е доказателствената стойност на фотокопието от призовката за военна работа заради неналичието на оригинал. "

Според Държавната организация за бежанците: " От описаните нагоре изказвания на чужденеца се приема, че молбата за протекция е неоснователна, защото молителят не обосновава нуждата от даване на такава и не показва аргументи за основателни опасения от гонене в страната си на генезис. Вероятността да е бил свикан за готовност за идната " военна интервенция " в Украйна е несъществена. Няма изказвания, от които да се направи аргументиран извод, че непознатият жител може да бъде изложен на действителна заплаха от тежки похищения като смъртно наказване, мъчение, нечовешко или унизително третиране или наказване от формалните управляващи или някоя съответна формация, която страната не е в положение да управлява. "

" Подобни заключения са нездравословни за България и Европа "

Административният съд - София-град, отхвърля жалбата на Александър: " На чужденеца е отказано даване на интернационална протекция - статут на емигрант и филантропичен статут. "

Александър е твърдо решен да продължи да търси правдивост от правосъдните управляващи в България: " Убеден съм, че сходни заключения за народна власт и правда в една страна, в която хора се убиват с чукове пред камера, без да има никакви последици, или се изтезават политически пандизчии и отказали се да вземат участие във войната, са извънредно нездравословни както за България, по този начин и за Европа и за целия свят. "

Дело 1356 от 2023 година

Александър и юристът му апелират пред Върховния административен съд. Делото е било назначено за 11 април 2023 година. Влизаме в правосъдната зала. Адвокатът показва доказателствата пред съда. Александър споделя: " За страдание, аз не видях в решението на предходния съд схващане за това, което се случва в Русия. Не мога да се съглася с това, че в Русия има народна власт и че там има почтени и самостоятелни съдии. "

Смайваща за всички в залата е речта на представителя на Агенцията за бежанците, в която се упорства Върховният съд да отхвърли жалбата на Александър като неоснователна, тъй като " моралните съображения на чужденеца против войната и насилието са опровергани от това, че той е отслужил постоянната си военна работа през 2015 ".

" Нима в Русия някой може да откаже военна работа "

След делото приказваме с Александър и той не схваща: " Как тази жена си показва, че в Русия някой може да откаже да отслужи постоянната си военна работа. Това е невероятно, в случай че не представиш религиозни съображения, само че такива случаи са доста редки. Е, става и с торба пари, само че аз ги нямам. А и не може да се съпоставя постоянна работа в спокойно време с това да убиваш хора на фронта. Нещо, което в никакъв случай няма да направя, каквото и да ми коства. Тя показва ли си какво е да стреляш против човек? "

 Копие от призовката на Върховен административен съд в България.
© Nikoletta Atanassova/DW

Копие от призовката на Върховен административен съд в България.

По време на делото представителката на ДАБ продължи да упорства, че Александър би трябвало да бъде върнат в Русия, тъй като съгласно нея присъединяване му в политически манифестации не е съображение да бъде: " арестуван, малтретиран или наказан заради политическите му действия и пристрастия. Данните за присъединяване в демонстрации, както и дейното медийно отразяване на изявите на съветския жител са за да се легитимира бежанската история, само че не способстват за определяне на нейната меродавност. Не се откриват причини, които да потвърждават, че животът на чужденеца е в риск и че той е изложен на гонене в страната си по генезис ".

" Ужасен съм от вероятността да ме депортират в Русия "

После Александър ми сподели: " В Москва на всеки ъгъл има камери с лицево различаване и, може доста елементарно да бъде хванат и вкаран в пандиза. Аз съм сътрудничил на организации на Навални. Приложили сме каузи като образец - по какъв начин поради такива прояви руснаци в този момент са или в неопределеност, или в пандиза, само че ДАБ смята това за несъществени доказателства. В ПАСЕ признаха режима в Русия за недемократичен. За огромно страдание това е обвързвано с моя живот.

Откакто съм в България, съм протестирал пред съветското посолство и Руския културен център против войната и в поддръжка на Навални. Такива руснаци в моята татковина са оповестени за врагове и ги пращат непосредствено в пандиза, само че тази жена (от ДАБ - бел. ред.) не има вяра, че това е допустимо, или не желае да повярва. Да не приказваме, че имам публична призовка да се явя в армията, в този момент евентуално към този момент и електронна. Аз съм ужасяващ от вероятността да ме депортират в Русия. Това значи затвор или да ме пратят на фронта, където също ще умра, тъй като не мога и не желая да умъртвявам. Вярвам, че България е в действителност европейска страна с същински самостоятелен съд. "

Върховен административен съд ще се произнесе по делото на Александър след месец.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР