Ако се ваксинирате днес, решавате да не затваряме икономиката, заяви

...
Ако се ваксинирате днес, решавате да не затваряме икономиката, заяви
Коментари Харесай

Кирил Петков: Обща европейска армия трябва да надгражда НАТО

Ако се ваксинирате през днешния ден, решавате да не затваряме стопанската система, съобщи министър председателят

Човек, с цел да взема самостоятелни решения, би трябвало да има самостоятелен запас. Европа не би трябвало да чака да е потребител на сигурност, а да е основател. Но не би трябвало да има прекомерно доста паралелни съюзи и общата европейска войска би трябвало да надгражда НАТО. Така разяснява предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска войска министър председателят Кирил Петков в изявление за Дарик радио.

От Северна Македония можем да желаеме всичко. Много значими български цели, които в действителност са значими. Но крайната цел е до момента в който резервираме българското си достолепие да имаме същинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като район. Това е пазар с размера на Франция и можем да сме доста по-успешни, разяснява още министър-председателят. Той цитира обичания си роман на Чехов по какъв начин човек, който желае прекомерно доста най-после не получава нищо.

Сега споделяме: проблемите са си проблеми, би трябвало да работим по тях, само че дано работим градивно, та където можем дружно да спечелим да го създадем, сподели още Петков за новия метод на България в договарянията с РСМ. Надявам се този нов взор да ни разреши по-лесно да решим проблемите, които сега наподобяват нерешими, изясни министър председателят.

Ако мислим какво можем да създадем, националистите ще увиснат. Но в този момент ще видите, ще се усили това говорене и в България, и в Северна Македония, само че последователно няма да има значение, добави Петков. Не може обаче да се не помни историята и не би трябвало да се подценява, сподели още министър-председателят.

До този миг приказваме в историческата комисия единствено какъв брой огромни разлики имаме, а би трябвало да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има значими исторически фигури, върху които се сплотяваме, а тези единодушия даже не са официално оповестени. Нека тези неща да ги създадем обстоятелства, да ги вкараме в образователните стратегии и по този начин ще напредваме, съобщи още Петков.

Важно е да се разбере, че когато има наслагване на агитация, а по време на югославския режим е имало голяма, ние не можем да го пренебрегваме и е нужно време за изчистването им. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е стартиране в Европа. Има едни 15 години. И в случай че създадем развой историческата истина да се разкрива, имаме интервал от 15 години, в който можем да работим, изясни той.

България като суверенна страна никой не може да ни постанова каквото и да било, сподели Петков във връзка настояванията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 година и да няма войски в България и Румъния.

Европейски Съюз е един от най-демократичните и проспериращи съюзи в света и в тази рамка би трябвало да създадем оптималното за България. От тази позиция връзките ни би трябвало да са естествени с всички, само че не можем да си затваряме очите за нарушение на интернационалното право, сподели министър председателят.

Министър-председателят приказва и за ръководството на рецесията и епидемията от ковид.

" Не затваряме никой за нищо до момента в който цената на това не стартира да е заплаха за нечий живот ", изясни Кирил Петков. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на ограниченията.

Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се имунизират освен избавят себе си, само че и понижават риска да затворим цялата стопанска система. Мантрата аз си вземам решение не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата стопанска система и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате през днешния ден гласувате да не затваряме стопанската система и учебните заведения, съобщи още Петков.

В ефира на радиото Кирил Петков получи и премията за политик на годината.

Няма такова нещо като политик на годината, има екип и вярното е екипът на Кирил Петков да е притежател на премията, одобри я той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР