Ако се стигне до трети мандат, ходът на Радев ще

...
Ако се стигне до трети мандат, ходът на Радев ще
Коментари Харесай

Президентът може да хвърли държавата в хаос

Ако се стигне до трети мандат, ходът на Радев ще бъде решителен за ориста на 50-ото Народно събрание
ГЕРБ отива за досието с първия мандат на следващия ден

Утре президентът връчва мандата за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Няма да вършим анализ на това какво споделя нумерологията за цифрата 1, също и какъв брой отлично е, че опитът за сформиране на кабинет не е в месец с очакване на ретроградно придвижване на Меркурий.

Но какво да чакаме, какво повелява съобразяването с политическата логичност и кой от играчите може да хвърли страната в безпорядък в този миг? Тази основна роля политическата логичност отрежда на президента Румен Радев и от това на кого ще реши да даде възможен трети мандат за сформиране на държавно управление, зависи дали България ще бъде досъсипана.

Математиката не излиза

Бойко Борисов към този момент заявява, че той няма да бъде номиниран за министър председател, само че ще участва на връчването на мандата на ГЕРБ-СДС, а партията му ще предложи държавно управление на малцинството “изцяло от ГЕРБ ”. Само и само Движение за права и свободи са в подготвеност да го поддържат, само че гласовете не стигат.

Правителство с мандата на Движението за права и свободи никой не смее да направи, няма и да посмее от терзания за имиджова щета, която може да го занули, още повече, че всеобщо във времето, в голямата си част партиите се катериха по стълбата на властта с крясъци: “Долу Движение за права и свободи! ” и упрекваха Пеевски и компания във всевъзможни грехове.

Вариантите за трети мандат

След като се опари съществено от “сглобката ” с ГЕРБ и загуби прекалено много гласоподаватели на последния избор, ППДБ заявява твърдо желание да е съпротива и нищо друго, тъй че мачът за сформиране на държавно управление с втория мандат, който по право отива при Движение за права и свободи, го броим свирен.

“Възраждане ” продължава да държи третият мандат да отиде при нея и да събере към себе си коалиция анти-ГЕРБ, която без ППДБ просто няма по какъв начин да стане. До болежка познатият ни рефрен за евроатлантическата посока на страната е изрично отритнат от депутатите на Костадинов, които по традиция не стават на крайник и за химна на Европейски Съюз. Няма и по какъв начин да получат поддръжката на деклариралите се първо като съпротива, и второ твърдо демократично ориентирани от ППДБ към този момент и избора си на група в Европарламента. Т. е и “Възраждане ” като партия избор на Радев за връчване на третия мандат, не е вид.

Българска социалистическа партия не един път е била избор на Румен Радев, само че сигурно не е най-удачният вид в обстановката, в която след оставката на Корнелия Нинова, междуличностите драми даже се задълбочават и битката за кокала вътре на “Позитано ” се чака да е по-люта отвсякога. Самата Българска социалистическа партия се разгласи в “в поддръжка на експертно държавно управление на националното избавление ” и даде обещание да бъде диалогична.

Без да се лъжем, трети мандат, връчен на “Величие ” звучи допустимо най-абстрактно, някои ще кажат даже несериозно, само че не и величествено. Още не изцяло ясният ни като хрумвания индивид, държи на експертно, не програмно държавно управление с ясни цели. Разцепление и удари под кръста в самата групировка видяхме още в първите дни на Народното събрание, което би направило избора на президента още по не на място.

“Има подобен народ ” заприказва за “експертен кабинет, само че с ясно оповестена стратегия и съответни периоди. След като Слави Трифонов побърза изрично да се разграничи от поддръжка на първия мандат на Борисов, Тошко Йорданов разгласи подготвеност за диалози с всички парламентарни обединения и даже да направи отстъпка излъченият от Има Такъв Народ кандидат-премиер да бъде непосредствен до друга политическа мощ.

Вариантите са такива и в действителност клонят към съкращаване до единствено един вероятен за президента и това е Има Такъв Народ. За да не отидем още веднъж на избори и да не престават да ни показват от Брюксел като политически нестабилните и яловите, на които не може да се разчита и които не могат да изпълнят критериите, с цел да си вземат парите от Европейския съюз.

Очевидно от президента Радев зависи дали ще изиска дефинитивно да хвърли България в безпорядък, в случай че не се съобрази с логиката на политическите връзки в България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР