Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще

...
Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще
Коментари Харесай

Проф. Тагарев: Целта на НАТО не е да напада Русия

Ако се стигне до спор сред Украйна и Русия, ще разчитаме на личната си войска. Тази позиция изрази министър председателят Кирил Петков и още веднъж посочи, че България поддържа деескалиране на напрежението.

" Това беше доста необичайно изявление. Армията е поръчител, само че при един по-тежък сюжет ще разчитаме на нашите съдружници. Ако желаеме да разчитаме единствено на нашата войска, неколкократно би трябвало да увеличим бюджета за защита. Това няма по какъв начин да стане с магическа пръчка ", разяснява някогашният длъжностен министър на защитата проф. Тодор Тагарев в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че Българската войска е главен поръчител за националната ни сигурност. А у нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи.

" Батальонна бойна група е един механизиран батальон плюс поддържащи поделения с бройка до 1500 души. Ние от войска, която по документи би трябвало да е 40 000, ще готвим 1500 души ли? Друг е въпросът и в какво положение са нашите бойни групи. Няма догадка за национална батальонна група. Какво ще направи тя при възможна експанзия - нищо ", съобщи Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

Ексвоенният министър напомни, че преди 2 седмици министърът на защитата Стефан Янев с пост във Фейсбук съобщи, че на България не ѝ трябват съюзнически войски.

" Днес това стана позиция на България. Това може да значи, че решенията в тази област се взимат не от премиера, а от други ", сподели някогашният длъжностен министър на защитата.
Той е уверен, че никой не желае да атакува Русия и задачата на военното наличие на НАТО не е това.

" Всяка страна си има войска, по тази причина съдружниците дават батальонна група. Тя метафорично е като спусък за действието на Съюза, като цяло. Това значи, че в случай че има експанзия, съдружниците, които имат войски на място, автоматизирано ще задействат всички други сили ", добави Тагарев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР