Ако се спазва правният принцип Пръв по време - пръв

...
Ако се спазва правният принцип Пръв по време - пръв
Коментари Харесай

Адвокат Марковски: Ако Брендо е жив и здрав да излежи присъдите, ще излезе от затвора на 90 г. |

Ако се съблюдава правният принцип " Пръв по време - пръв по право ", България би трябвало да получи изгонвания Евелин Банев - Брендо, само че тази норма няма наложителен темперамент.

Това разяснява юрист Марин Марковски пред бТВ.

Ден по-рано зам.-градският прокурор на София, че въпросът с Брендо е юридически казус, тъй като за екстрадицията му се борят три страни - Италия, Румъния и България. Нашата страна към този момент е направила искане пред Украйна, където Банев бе арестуван преди дни, наказаният за разпространяване на опиати и пране на пари да бъде върнат в България. 

" Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит. Той (Брендо) има тежки присъди. Ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от пандиза на към 90 години ", уточни Марин Марковски.

Според него до 20 септември ще се разбере по кое време ще бъде екстрадиран Банев. Адвокатът посочи, че консулската ни работа в Украйна би трябвало да му обезпечи помощ. Консулът трябва да се срещне с него и да намели бранител.

" Българската прокуратура съгласно условията на закона и интернационалното право, откакто е направена алена бюлетина на Интерпол, която е безусловно наложителна за осъществяване, са изпратили документите незабавно, когато се е схванало, че е задържан Евелин Банев. Така че може би ние сме първи ", разяснява Марковски.

Той бе безапелационен, че влязлата в действие присъда на една страна не може да бъде анулирана.

" Един правосъден акт, без значение на коя страна е, е нещо доста съществено и би трябвало да бъде изпълнен, тъй като другояче се подриват основите на правораздаването ", сподели бранителят.

Според него Брендо няма да получи в допълнение наказване поради това, че преди години се е укрил и не е изтърпял присъдите си.

" Нашето наказателно право няма спомагателна присъда за това, че не е отишъл да търпи към този момент издадена присъда . Може би законодателят е решил, че даже и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе ", изясни цветисто Марин Марковски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР