Ако се сблъска с Марс, реещата се из космоса кола

...
Ако се сблъска с Марс, реещата се из космоса кола
Коментари Харесай

Летящата Тесла може да унищожи потенциалния живот на Марс

Ако се сблъска с Марс, реещата се из космоса кола на Елън Мъск Tesla Rodster, може да болести планетата със рекордни количества земни бактерии, които да застрашат локалния биологичен живот. За това предизвестяват учени от американския университет " Пърдю ".
В изказването си учените припомнят, че НАСА схваща заплахата от попадането на земни бактерии върху други планети и по тази причина обработва и стерилизира всички свои галактически кораби, изпратени до Луната или Марс.
Червената " Тесла ", изстреляна от " Спейс Екс " обаче не е минала сходна подготовка и рисковете, които носи, са големи. " Насищането на бактерии в " Тесла " може да се смята за биозараза или аварийно копие на живота на Земята ", разяснява Алина Алексенова, професор по аеронавтика и астронавтика в " Пърдю ", която работи в лаборатория, профилирана в замразяването на бактерии и биологични материали. " Ако на Марс има биологичен живот, то ние рискуваме да се смеси с бактерии от Земята ", сигнализира и Джей Мелъш, професор по земни, атмосферни и планетарни науки в същата просветителна институция.
" Дали земните организми няма да се окажат прекомерно адаптивни и да замърсят Червената планета толкоз доста, че да не можем в никакъв случай повече да разберем каква е била в началото биосферата й? Или пък изобщо няма да съумеят да се приспособяват? Истината е, че не знаем ", признава още Мелъш.
Учените припомнят, че рисковите температури, ниското налягане и нефилтрираната галактическа радиация вършат пространството неплодородна среда за живите организми. Това обаче не постоянно ги убива - някои бактерии остават " спящи " във вакуума на пространството и се разсънват още веднъж, когато изискванията са подобаващи за тях. Именно на този принцип е технологията за сушене посредством заледяване, която се употребява за дълготрайно предпазване на живи вирусни ваксини, бактерии и биофармацевтици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР