Ако се сблъска с Марс, колата Tesla Rodster (изстреляна в

...
Ако се сблъска с Марс, колата Tesla Rodster (изстреляна в
Коментари Харесай

Реещата се в космоса Tesla Rodster може да унищожи живота на Марс


Ако се сблъска с Марс, колата Tesla Rodster (изстреляна в космоса от SpaceX), може да болести планетата със рекордни количества земни бактерии, които да застрашат локалния биологичен живот. За това предизвестяват учени от американския университет "Пърдю".

В изказването си учените припомнят, че НАСА схваща заплахата от попадането на земни бактерии върху други планети и по тази причина обработва и стерилизира всички свои галактически кораби, изпратени до Луната или Марс. Червеният Roodster на "Тесла" обаче не е минал сходна подготовка и рисковете, които носи са големи.

"Насищането на бактерии в "Тесла" може да се смята за биозараза или аварийно копие на живота на Земята", разяснява Алина Алексенова, професор по аеронавтика и астронавтика в "Пърдю", която работи в лаборатория, профилирана в замразяването на бактерии и биологични материали.

"Ако на Марс има биологичен живот, то ние рискуваме да се смеси с бактерии от Земята", сигнализира и Джей Мелъш, професор по земни, атмосферни и планетарни науки в същата просветителна институция.

"Дали земните организми няма да се окажат прекомерно адаптивни и да замърсят Червената планета толкоз доста, че да не можем в никакъв случай повече да разберем каква е била в началото биосферата й? Или пък изобщо няма да съумеят да се приспособяват? Истината е, че не знаем", признава още Мелъш.

Учените припомнят, че рисковите температури, ниското налягане и нефилтрираната галактическа радиация вършат пространството неплодородна среда за живите организми. Това обаче не постоянно ги убива - някои бактерии остават "спящи" във вакуума на пространството и се разсънват още веднъж, когато изискванията са подобаващи за тях. Именно на този принцип е технологията за сушене посредством заледяване, която се употребява за дълготрайно предпазване на живи вирусни ваксини, бактерии и биофармацевтици. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР