Ако се съди по твърде честото ходене на избирателите до

...
Ако се съди по твърде честото ходене на избирателите до
Коментари Харесай

Прокълната ли е сградата на Народното събрание?

Ако се съди по прекомерно честото вървене на гласоподавателите до урните, парламентаризмът ни е в рецесия. Сякаш от много време парламентарната заседателна зала е абонирана за спорове и опълчване, дори за побоища, вместо за градивни разногласия и почитание към противоположното мнение.

 

Според преданията неприятната сила, тегнеща над Народното събрание се дължи на обстоятелството, че постройката е издигната върху турско гробище, а под нея минават секрети тунели. Не съществуват обаче безапелационни данни, които да потвърдят тази информация.

Историкът проф. Андрей Пантев е безапелационен, че тези мистификации потеглят от хора, които нямат с какво друго да впечатлят останалите.

 

Иначе постройката с надпис „ Съединението прави силата “ е една от първите публични постройки, издигнати след Освобождението. Тя е дело на арх. Константин Йованович – австриец с български корени. Решението за построяването й е взето на 4 февруари 1884 година от кабинета на премиера Петко Каравелов. Идеята била постройката да може да се употребява за публични развлечения като концерти, театри и други

 

Основният камък е положен на 4 юни 1884 година, а постройката е тържествено осветена на 25 ноември същата година. На церемонията митрополит Климент произнася тирада за смисъла на това „ свято място “, където ще се вземат решение съдбините на българския народ.

Първото съвещание на Народното събрание в тази постройка е извършено през 1885 година

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР