Ако се разхождате около Зала „България“ в столицата, няма как

...
Ако се разхождате около Зала „България“ в столицата, няма как
Коментари Харесай

Световноизвестен френски артист с мащабна арт инсталация у нас

Ако се разхождате към Зала „ България “ в столицата, няма по какъв начин да пропуснете впечатляващата с размерите си нова арт апаратура. Тя е дело на световноизвестния махленски актьор Жюлиен дьо Казабианка, който за първи път твори у нас.

„ Произведенията в музеите принадлежат на безусловно всички. Красотата принадлежи на всички ни! Но постоянно си споделяме: „ Не мога да отида в музея, нямам задоволително пари “. Затова желая да изнеса това изкуство и тази хубост отвън стените на музея и да го слага на улицата пред всички нас “, изяснява Жюлиен дьо Казабианка.

В случая инсталацията му не изобразява просто детско лице, а подробност от картина на Дечко Мандов от сбирката на Софийската градска художествена изложба.

„ Работата е много пипкава – признава актьорът. – Самата апаратура би трябвало да се разположи доста тъкмо по самата стана. В съответния случай търсих дълго във фондовете на галерията, с цел да избера тъкмо това произведение “.

Визуалният актьор има сходни огромни съоръжения в десетки страни, измежду които Мексико, Турция, Съединените щати, Хърватия, Испания, Шотландия.

„ Това е една магия! Магично е да пътувам по света и да оставям следи от изкуството си “, споделя той.

Артистът е тук по покана на Френския институт в България.

„ Жулиен дьо Казабианка е един от най-известните улични актьори. Важно е, че той мисли за изкуството отвън музеите, а не вътре в тях “, изяснява Пиер Гийме, културно аташе на Франция в България. И прибавя, че още веднъж ще предложения Жулиен у нас, тъй като „ той не си свърши работата с едно посещаване “.

След две седмици уличният актьор още веднъж ще посети България. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР