Ако се окажете на Средиземно море, отделете минута, за да

...
Ако се окажете на Средиземно море, отделете минута, за да
Коментари Харесай

Изследване: В България ще се издигнат планини по-високи от Хималаите заради мощни тектонични процеси ВИДЕО

Ако се окажете на Средиземно море, отделете минута, с цел да наблюдавате брега. Гледайте деликатно известно време (в продължение на една година, с цел да бъдем точни) и може да забележите, че леко се накланя (около 2 см, или малко по-малко от инч), написа economist.com.

Африка и Европа постепенно се сблъскват в развой, който трае 40 милиона години, изтласквайки Алпите и Пиренеите по пътя. Този континентален дрейф ще продължи дълго в бъдещето, до 50 милиона години.

А когато двата континента се срещнат и станат един мегаконтинент: Еврафрика, Средиземноморието и регионите към него ще изчезнат изцяло. Те ще бъдат сменени от планински вериги, по-големи и по-високи от Хималаите. Това ще бъде един неразпознаваем свят.

Потвърждение за тези процеси е мощната серия от трусове, които разтресоха Балканите. С най-голяма мощ бе ударена Албания - 6,4 по Рихтер. След това трус с магнитуд 6,1 по Рихтер удари и до Крит.

Вранча не остана по-назад, само че там земетресението бе по-слабо - 3.8 по Рихтер. Земята се разтресе и в Турция. Земетресението бе усетено в Бурса, Бандърма, Измир и Истанбул. Силата бе 3,4 по Рихтер.

У нас лек трус бе засечен до Шабла - също регион със сеизмични интензивности. Но към този момент страната ни остава относително настрана от най-активните сеизмични региони в Средиземно море, където протичат съществени процеси. По-точно африканската тектонска плоча се движи и се подпъхва под евроазиатската.
Геологът Кристофър Скотез е уверен, че нашата планета напълно се трансформира: някои континенти се съединяват, а моретата изчезват.

През последните два века учените показаха голям брой догатки за видоизменението на Земята.

През 60-те години на предишния век се появи доктрина за придвижването на тектонските плочи, въз основа на нея специалистите вършиха своите умозаключения, засягащи сливането на континентите и тяхното делене.

Според теорията, по-рано е съществувал един огромен континент с името Пангея, той се е разцепил преди 200 милиона години на по-дребни елементи.

В момента се следи следващото доближаване на континентите: дистанцията сред Африка и Евразия, по думите на геолога, последователно понижава.
След сливането на континентите Средиземно море ще изчезне.

Скотез от Тексаския университет допуска, че сега се следи цикъл на разширение, а по-късно ще последва противоположната наклонност.


През идващите 250 милиона години Атлантическия океан ще понижава, а Северна и Южна Америка ще се сближават. Ще се образува континент с името Pangya Proxima.

Скоростта, с която протича този развой, е към 3-5 мм годишно. При тези придвижвания на земната кора площта на Средиземно море ще понижава, а Алпите и Пиринеите стават все по-високи. Но с цел да изчезне морето изцяло, ще са нужни най-малко 50 млн. години.
Освен че Африка и Евразия ще се слеят в мегаконтинент, в региона ще се повдигнат доста високи планини сходно на Хималаите, написа сп. "Икономист ". Според оценките на учените Хималаи с размерите си сега ще са просто рид спрямо планините, които ще се повдигнат в района, в който се намира и България.

Процесът в средиземно море не е единственият, който ще повлияе на нашия район. Междуремено Африканската плоча притиска Арабската микроплоча, ситуирана под Арабския полуостров. Последната, като се изключи че се движи посока север, тя се и завърта към оста си.

Така северният й край се движи посока изток. Търкането сред двете плочи също ще докара до образуването на високи планини.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР