Ако се намерят 78 млн. лв., за период от две

...
Ако се намерят 78 млн. лв., за период от две
Коментари Харесай

78 млн. лева трябват за разширението от Младост 4 до Тракия

Ако се намерят 78 млн. лева, за интервал от две години и половина, може да бъде решен казусът по един от най-натоварените пътни участници в столицата - Околовръстното шосе от " Младост " 4 до разклона за автомагистрала " Тракия ".

Това се показва в писмен отговор на районния министър Николай Нанков до депутати от ГЕРБ, оповестява БГНЕС.

Забавянето на плана за уголемение на Околовръстното шосе е по виновност на Столичната община.

" По възлагане на Столична община за трасето на Софийски околовръстен път в обсъждания сектор е направен абстрактен план, който през 2016 година е показан в Агенция " Пътна инфраструктура " за координиране. Поради установени пропуски и грешки в плановата документи, организацията е изискала от Столична община създаването да бъде поправена и допълнена. Към момента идейният план е на стадий координиране с експлоатационните сдружения, след което следва още веднъж да бъде показан в Агенция за координиране ", написа Нанков на депутатите.

Министърът показва още, че процедурите за избор на реализатори, може да започват през 2018 година, само че единствено при следните условия: координиран абстрактен план с отразени мнения, финализирана процедура по придобиване на нужните за строителство терени и не на последно място - обезпечено финансиране, каквото липсва.

Николай Нанков добавя, че при обезпечен бюджет от най-малко 78 млн. лева, строителството на правата може да се извърши и поетапно. От отговора на строителния министър не се схваща, какви са несъгласията за правата сред АПИ и Столична община.

Строителните действия по разширението на Софийското околовръстно шосе стартираха в далечната 2006 година, а правата, която свързва " Младост " 4 и Автомагистрала " Тракия ", въпреки и извънредно натоварена, продължава да разполага единствено с по едно пътно платно в двете направления. Заради натоварения трафик в тази част на столицата, тапите към разклона за Горубляне и Самоков постоянно са километрични.

От отговора на министъра се схваща, че уголемение на Околовръстното шосе в този му сектор, ще може да се чака едвам след края на 2020-та година. При това, в случай че се плануват пари в бюджета още за 2018-та година. Парите за разширението би трябвало да дойдат от общината или от държавния бюджет, защото по европейските фондове, не е планувано финансиране за този сектор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР