Ако се чудите как да прекарате 28 декември - спокоен

...
Ако се чудите как да прекарате 28 декември - спокоен
Коментари Харесай

Всички на кино днес, защото е ...

Ако се чудите по какъв начин да прекарате 28 декември - спокоен четвъртък сред Коледа и Нова година, то можете да си изберете заглавие от афишите за прожекции на огромен екран. Днес е Международният ден на киното.

Датата не е определена инцидентно, тъй като на нея през 1895 година в парижкото кафене " Салон Индиен дю Гран Kафе " братята Огюст и Луи Люмиер вършат първата обществена прожекция в наличието на не повече от 35 души. На прожекцията са показани 10 къси серии от " движещи се фотографии ", включително и първият филм на братя Люмиер " Работници напущат фабриката Люмиер в Лион ". Всяка една от лентите е 17 метра дълга и сниманият на нея филм е с времетраене приблизително по 50 секунди.

Когато Люмиер прожектират „ Пристигането на един трен ", публиката избухва във възгласи “Ужас! Ще ни смачка! ". Първата кинопрожекция имала толкоз нищожен триумф, че малко на брой вярвали в бъдещето на това изкуство. Но единствено седмица по-късно 2500 души се блъскали, с цел да видят новото откритие.

Манията по движещите се картинки и историите, които се описват посредством тях, доста бързо завладява международните столици. В София първата кино прожекция се организира на 21 март 1897 година - по-малко от година и половина след раждането на киното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР