Ако съвременната история на САЩ може да бъде разделена на

...
Ако съвременната история на САЩ може да бъде разделена на
Коментари Харесай

Саудитски теолози предупредиха: Ако шофира, жената ще роди увредени деца

Ако актуалната история на Съединени американски щати може да бъде разграничена на " преди " и " след " 11-ти септември, а тази на Европа на " преди " и " след " рухването на Берлинската стена, за саудитските дами актуалната история на кралството към този момент се разделя на " преди " и " след " повдигането на възбраната на дами да карат, написа " Стандарт ".
За не-саудитците това може да звучи пресилено, само че те могат да проявят схващане, в случай че се срещнат с дискриминирането, която саудитските дами претърпяват от своето раждане. През март в един от районите на кралството бе основан „ Съвет за младите девойки ", чиято цел е насърчаването им да вземат участие в публичния живот. Но трагикомичното е, че на нито едно момиче не беше разрешено да участва на формалното разкриване, в това число и на брачната половинка на емира на окръга, която бе назначена за ръководител на съвета, защото смесването на половете на публични места е неразрешено.

Кралството е единствената страна, в която жена, нуждаеща се от незабавна помощ, не може да я получи до момента в който в болничното заведение не дойде неин аставник, мъж, брат, татко, даже и наследник, както и не може да бъде изписана, в случай че той още веднъж не участва. Ако дамата излежава присъда и тя изтече, управляващите не я пускат до момента в който настойникът й не пристигна да я изведе. Има случаи, в които дамите чакат с месеци.

Според богословите всичко е позволено на вярващите, стига да няма възбрана, упомената в Корана или от Пророка. Но в Корана няма текст, в който да е неразрешено дамата да употребява средства за напредване. По времето на пророка Мохамед дамите яхали камили и коне и се придвижвали от едно място на друго. Вярно е, че Пророкът е призовавал мъжете да съпровождат дамите, тъй като пътуването през пустинята е било дълго, изморително и рисково. Докато през днешния ден превозът е бърз, комфортен и по-безопасен.

Но днешните теолози в кралството се позоваваха на друга норма в Шериата, която гласи, че в случай че вредите от нещо разрешено са повече от изгодите му, то бива неразрешено. Според тях вредите от шофирането на дамата са повече от изгодите. Те твърдяха, че то ще отвори кутията на Пандора в обществото и ще усили разврата, защото шофирането символизира протеста и независимостта на дамата против фамилната институция и откакто тя към този момент може да кара, то ще се усеща свободна да излиза, когато си изиска от у дома и да флиртува с непознати мъже. Според тях до момента в който кара, на дамата ще й се постанова да демонстрира лицето си пред непознати мъже и да поддържа връзка с тях по пътя като да вземем за пример, в случай че я спре полиция или на бензиностанции, а общуването може да докара до сексапил. Също по този начин шофьорките може да отклоняват вниманието на мъжете, а това би могло да докара до произшествия.

Други теолози се пробваха да намерят „ научно " потвърдени спънки, съгласно които шофирането вреди на яйчниците и матката и затова дамата може да роди повредени деца. Трети споделят, че дамата по време на менструацията си не вижда добре. Според мюфтията на кралството шофирането е вносна небивалица от измислената народна власт на Запада.

През последните години саудитски активистки се бореха за повдигането на възбраната за шофирането като сами караха по улиците на кралството. Но те биваха арестувани, мъмрени и уволнявани от работа. Сегашното кралско позволение не значи, че то е резултат от битката на саудитските дами или че кралят най-сетне е решил да се вслуша в техните претенции.

Тогава за какво тъкмо в този момент пристигна това решение?

През април Саудитска Арабия беше определена за член на „ Комитета за статута на дамите към Организация на обединените нации " за интервала 2018-2022 година Новината провокира реакцията на правозащитни организации. За Хелил Ноер - шеф на организацията UN Watch, която следи дейностите на Организация на обединените нации, „ изборът на Саудитска Арабия за бранител на правата на дамите е като да назначиш подпалвач за началник на пожарната ". Парадоксалното е, че главната цел на Комитета е да изследва опциите за превъзмогване на неравенството сред половете, а в това време член на комисията в лицето на кралството зае в края на предходната година 141-то от общо 144 места в международния показател за равенството сред половете.

Следователно с разрешаването на дамите да карат, кралството се пробва с един патрон да уцели няколко заека. Първо, това е ПР акция на кралството, което се надява по този начин да усъвършенства очернения си имидж поради потъпкването на човешките права вътре в страната и в прилежащ Йемен, където от две години води коалиция против сепаратистите.

Второ, решението съответствува с арестите, осъществени от саудитските управляващи на десетки публицисти, учени, правозащитници и духовници, част от които преди са призовали кралската фамилия към политически промени.

Така управляващите се надяват да отклонят публично мнение от този лов на вещици, който породи публичното отвращение. Освен това, кралят се надява да смекчи отрицателната реакция на жителите от въвеждането на плануваните стопански промени на държавното управление като намаляването на заплатите, повдигането на цените и орязването на обществените помощи.

Трето, решението дамите да карат има и стопански аспект. Около един милион частни водачи чужденци работят в саудитските фамилии. И управляващите се надяват, че в случай че единствено половината от тях бъдат уволнени, тъй като дамите ще стартират да карат сами, саудитците ще спестят към 6 милиарда $ годишно.

Четвърто, правилно е, че кралят е този, който е издал указа, само че се допуска, че неговият наследник и престолонаследник, принц Мохамед е движещата мощ зад това решение. Принцът, който се чака скоро да наследи болния си татко, се надява с това решение да вдигне рейтинга си вътре и в чужбина и да бъде общопризнат като модернизатор и новатор. Авторитетът му бе дискредитиран откакто прикани саудитците да затегнат коланите, а в това време си купи яхта на стойност 550 млн. $.

Пето, редица анализатори свързват разрешението на дамите да карат с рекомендации или напън от страна на Съединени американски щати, изключително след последната аудиенция на Доналд Тръмп в Рияд. Бързото приветстване на решението от страна на американския президент и щерка му и други международни водачи като Меркел и Тереза Мей удостоверяват тази догадка. Един саудитец написа в Туитър: „ Господин Тръмп, апелирам те помоли краля да ни позволи алкохола ". Не е загадка, че Съединени американски щати на няколко пъти приканиха кралската фамилия да озапти авторитетната религиозна институция, която съгласно Вашингтон предизвиква омразата към другите и тласка към радикализъм. С това решение кралското семейство изпраща обръщение към богословите и духовниците, че меденият месец сред уахабизма и кралската фамилия върви към края си.

Саудитките се надяват повдигането на възбраната да е първата стъпка към приемането на повече права, изключително във връзка с повдигането на настойничеството върху тях. Но те не би трябвало да прекаляват със своя оптимизъм, тъй като сходни решения управляващите изпразват от наличие като им постановат доста ограничавания. Така да вземем за пример през 2013 година, когато кралят назначи 30 дами в консултативния съвет „ Шура ", те бяха отделени тотално от мъжете служители и им бяха отредени обособени вход и излаз от постройката.

За саудитката да кара, да работи, учи или да взе участие в политическия живот са права, които й се поставят, те не би трябвало да са като подарък от краля. Едва когато тя почувства, че действително е пълноправна гражданка – тогава ще е нейният същински празник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР