Ако съмнителните случаи бъдат изследвани, те най-вероятно ще се окажат

...
Ако съмнителните случаи бъдат изследвани, те най-вероятно ще се окажат
Коментари Харесай

Д-р Антония Първанова: Коронавирус има в България още от месец ноември

Ако съмнителните случаи бъдат изследвани, те най-вероятно ще се окажат с антитела

Коронавирус най-вероятно има в България още от месец ноември, сподели пред Дарик специалистът по здравна политика и публично здраве д-р Антония Първанова.

Още тогава е имало болни, чиито признаци изцяло съответстват с тези от Covid-19. Кривата на инфектирани през този грипен сезон демонстрира, че е имало три пика като през месец март е едвам последният. Във всички тези пикове освен болни от грип е имало и инфектирани с коронавирус, счита доктор Първанова, като прецизира, че в случай че съмнителните случаи бъдат изследвани, те най-вероятно ще се окажат с антитела.

Коронавирусът циркулира в Европа още от предходната година, а към този момент има данни, които демонстрират, че в Китай той се е разпространявал още през месец май, сподели д-р Антония Първанова. Тя посочи, че в България най-вероятно Covid-19 има поне от ноември. Още тогава има и болни, чиито признаци изцяло съответстват с тези на новия вирус. Такъв е и случая на жена, която се разболява след посещаване в посолството на Китай.

Д-р Първанова е безапелационна, че в цялата нервност около коронавируса не би трябвало да се не помни и факторът пари. По думите ѝ пандемията ще се употребява за възкръсване на стопанската система, на която съгласно анализатори и без вируса предстоеше криза. Само досега са дадени стотици милиони за създаване на ваксина, която може въобще в никакъв случай да не влезе в приложимост. Още милиони са изхарчени за респиратори.

Според доктор Първанова все още не може да се твърди и, че през есента още веднъж ще има пик на  Covid-19. Напълно е допустимо тогава други вируси да бъдат главният проблем на грипния сезон.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР