“Ако съм виждал по-надалеч, то е било, защото съм бил

...
“Ако съм виждал по-надалеч, то е било, защото съм бил
Коментари Харесай

Да стъпиш на раменете на гиганти

“Ако съм виждал по-надалеч, то е било, тъй като съм бил стъпил на раменете на гиганти”. Легендарният физик Исак Нютон интерпретира по собствен метод думите на средновековния духовник Бернар от Шартр: “джуджетата виждат по-далеч, тъй като са стъпили на раменете на гиганти”, с цел да потвърди, че най-важните открития се случват и поради приемствеността в науката.

На този принцип се подчинява и артистичния свят, в който от изключително значение са учителите и сътрудниците в креативните провокации. В това ни твърдят и уредниците на осмото издание на влиятелния музикален фестивал Алегра, който ще се организира в столичната зала „ България “ от 15 до 22 юли. Успоредно с разнообразната стратегия с концерти, основателите на фестивала подчертават върху майсторските класове. Срещите с най-големите имена на международната музикална сцена са предопределени за студенти и експерти, както и напреднали възпитаници и гимназисти. „ Нашите партньорства със Софийска филхармония и Национално музикално учебно заведение “Любомир Пипков” ни разрешават да осигурим удобна атмосфера на натоварен и плодотворен креативен развой. Участниците се концентрират върху солов, оркестров и/или камерен репертоар, както и върху подготовка за състезания, рецитали и прослушвания. В допълнение на самостоятелните уроци, Фестивал и академия Алегра предлага и разнообразни благоприятни условия за концертни изяви по време на фестивала. Избрани инструменталисти от майсторските класове ще бъдат поканени да свирят в Allegra Chamber Orchestra, който ще изнесе концерт под управлението на Грегори Асс – концертмайстор на Люцернски симфоничен оркестър, Камерата Залцбург и Люцернски фестивален оркестър. “, показва амбициозния план неговият основател Петър Найденов.

`Да

Тази година, Академията с право се гордее с преподавателите, включени в просветителната платформа - професорите Себастиан Хаман, Борис Гарлицки, Сергей Малов, Вилфрид Щреле, Нимрод Гуез, Ласло Феньо и музикантите със международна популярност – Кирил Злотников и Григори Асс.

Голям късмет за бъдещите огромни актьори на международните музикални сцена са срещите с музиканти от сходен сан. Професор Борис Гарлицки, който един от най-големите диригенти на XX век – Курт Мазур дефинира като „ извънредно динамичен и еластичен музикант, отличаващ се с висока просветеност, с превъзходно заоблен звук и солидна механик “, ще е част от тазгодишното издание на Академията.

През 1982 година Борис Гарлицки печели в Италия състезанието „ Паганини “ и стартира солистична кариера. Оттогава той свири с London Philharmonic Orchestra, Vienna Radio Orchestra, Chamber Orchestra of Philadelphia, а също и Giuseppe Verdi Orchestra от Милано, British Orchestra of the Age of Enlightenment, и доста други. Неговата интерпретация на концерта за цигулка на Шостакович с Националния оркестър на Лион е възхвалявана в пресата. „ Интензивността и непреодолимата мощ на разбиране, показани с цялото майсторство на Борис Гарлицки, са почтени за първия реализатор на творбата, Давид Ойстрах “, разяснява “ Лион Фигаро “.

`Да

Проф. Гарлицки е деен участник в няколко интернационалните музикални фестивала. Редовно взе участие в Pablo Casals Festival във Франция, Mostly Mozart в Ню Йорк, London Proms, Schleswig-Holstein Music Festival и Gidon Kremer’s Chamber Music Festival (Локенхаус, Австрия). Освен това той свири за BBC, Radio France, както и за редица радиостанции в Италия, Русия и Съединените щати. Записвал е за RCA, Naxos, Chandos и Polymnie. Репертоарът на господин Гарлицки е необикновено богат. Сред сътрудниците му са Пинкас Цукерман, Гидон Кремер, Марта Аргерих, Ане-Софи Мутер, Вадим Репин, Трулс Мьорк, Мария-Жоао Пиреш. Не на последно място, Гарлицки е толкоз известен измежду сътрудниците си поради общителния си темперамент. „ Харизмата на Гарлицки е крещящо явна. И по какъв начин още! Първа цигулка с такова внушително наличие е благословия за всеки ансамбъл” (La Montagne). Роден в Русия, господин Гарлицки получава първите си уроци по музика от татко си, създател на известния учебник за млади цигулари „ Стъпка по стъпка “. Учи при професор Янкелевич в Московската консерватория, а по-късно работи като концертмайстор на „ Московски виртуози “ и London Symphony Orchestra, Covent Garden Opera House, Vienna ORF Simphonieorchestеr Hamburg Philharmonic и доста други. Днес господин Гарлицки посвещава огромна част от времето си на преподаването. Води катедри в два изключителни музикални института, Conservatoire National Supérieur de Paris и Folkwang Universität der Künste, (Есен, Германия). Освен това, всяка година господин Гарлицки организира майсторски класове в най-известните музикални институции, в това число Curtis Institute във Филаделфия, Peabody Conservatory в Балтимор, Hanns Eisler Musikhochschule в Берлин и Kronberg Academy. „ Неговите познания, неговата сила, неговата почтеност и способността му да се свързва с хората и да основава естетика съгласно мен са квинтесенцията на това, за какво той може да служи като модел за подражателство и водеща светлина за младото потомство. “ (Курт Мазур)

„ Борис Гарлицки е извънредно динамичен и еластичен музикант, отличаващ се с висока просветеност, с превъзходно заоблен звук и солидна техника… Концертмайстор на Лондонската филхармония, господин Гарлицки е от равнището на всеки подобен в най-хубавите международни оркестри, като Ню Йорк, Виена, Берлин и други, и може да играе изключителна роля във всички водещи интернационалните оркестри.” Това са думите на Курт Мазур, един от най-големите диригенти на 20-ти век, с който Борис Гарлицки работи дълги години. И въпреки всичко думите на Маестро Мазур улавят единствено част от музикалното благосъстояние на Борис Гарлицки.

През 1982 година Борис Гарлицки печели в Италия състезанието „ Паганини “ и стартира солистична кариера. Оттогава той свири с London Philharmonic Orchestra, Vienna Radio Orchestra, Chamber Orchestra of Philadelphia, а също и Giuseppe Verdi Orchestra от Милано, British Orchestra of the Age of Enlightenment, и доста други. Неговата интерпретация на концерта за цигулка на Шостакович с Националния оркестър на Лион е възхвалявана в пресата. „ Интензивността и непреодолимата мощ на разбиране, показани с цялото майсторство на Борис Гарлицки, са почтени за първия реализатор на творбата, Давид Ойстрах “, разяснява Лион Фигаро.

Проф. Гарлицки е деен участник в няколко интернационалните музикални фестивала. Редовно взе участие в Pablo Casals Festival във Франция, Mostly Mozart в Ню Йорк, London Proms, Schleswig-Holstein Music Festival и Gidon Kremer’s Chamber Music Festival (Локенхаус, Австрия). Освен това той свири за BBC, Radio France, както и за редица радиостанции в Италия, Русия и Съединените щати. Записвал е за RCA, Naxos, Chandos и Polymnie. Репертоарът му е необикновено богат. Сред сътрудниците му са Пинкас Цукерман, Гидон Кремер, Марта Аргерих, Ане-Софи Мутер, Вадим Репин, Трулс Мьорк, Мария-Жоао Пиреш. Не на последно място, господин Гарлицки е толкоз известен измежду сътрудниците си поради общителния си темперамент. „ Харизмата на Гарлицки е крещящо явна. И по какъв начин още! Първа цигулка с такова внушително наличие е благословия за всеки ансамбъл” (La Montagne).

Роден в Русия, господин Гарлицки получава първите си уроци по музика от татко си, създател на известния учебник за млади цигулари „ Стъпка по стъпка “. Учи при професор Янкелевич в Московската консерватория, а по-късно работи като концертмайстор на „ Московски виртуози “ и London Symphony Orchestra, Covent Garden Opera House, Vienna ORF Simphonieorchestеr Hamburg Philharmonic и доста други.

Днес Гарлицки посвещава огромна част от времето си на преподаването. Води катедри в два изключителни музикални института, Conservatoire National Supérieur de Paris и Folkwang Universität der Künste, (Есен, Германия). Освен това, всяка година, той Гарлицки организира майсторски класове в най-известните музикални институции, в това число Curtis Institute във Филаделфия, Peabody Conservatory в Балтимор, Hanns Eisler Musikhochschule в Берлин и Kronberg Academy.
`Да

„ Неговите познания, неговата сила, неговата почтеност и способността му да се свързва с хората и да основава естетика съгласно мен са квинтесенцията на това, за какво той може да служи като модел за подражателство и водеща светлина за младото потомство. “ (Курт Мазур)

Повече за идните концерти, включени в програмата на фестивал Алегра, както и елементи за майсторските класове, част от Академия Алегра, на адрес:

www.allegrafestival.com/bg

www.allegrafestival.com/bg/allegra-masterclasses/

Билети може да се закупят отсам

www.eventim.bg/bg/artist/festival-alegra-350/profile.html

Фестивал и академия Алегра се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура”, Софийска община - Столична стратегия “Култура”, Фондация “Америка за България”, Институт Лист - Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално учебно заведение “Любомир Пипков”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР