Ако са извлечени данни от компютри на TAD Group, както

...
Ако са извлечени данни от компютри на TAD Group, както
Коментари Харесай

Ако са извлечени данни от компютри на TAD Group, е незаконно според адвокат

Ако са извлечени данни от компютри на TAD Group, както твърди прокуратурата, то това е нелегално. Това разгласи тази заран в ефира на " Нова телевизия " един от юристите на компанията Георги Стефанов. В нея работи 20-годишният Кристиян Бойков, който е единственият упрекнат сега за източването и разпространяването до медиите на персонални данни на компании и физически лица от база данни на Национална агенция за приходите.

Вчера при няколко часова интервенция в офиса на компанията ГДБОП иззе компютри и друга техника, а комерсиалният шеф Георги Янков бе задържан. Той бе и единственият представител на компанията, която се появи обществено до момента. Обиските идват единствено часове откакто зам. основният прокурор Иван Гешев разгласи в изявление пред Българска национална телевизия, че проверяващите към този момент работят по версията за проведена офанзива против страната и че компанията се занимава с киберрекет.

Адвокат Стефанов изясни, че съгласно текстове на Наказателно-процесуалния кодекс не може да се черпят данни в отсъствието на притежателя на техниката, на поемни лица и на юристи. Допълни, че в случай че е правилно изказванието на профилираната прокуратура за изтеглени данни, то това е в нарушаване на закона. Той обаче изрази подозрение за верността на тези изказвания, които назова волни, и уточни, че най-вероятно те са за пред медиите.

Вчера в известие до медиите прокуратурата разгласи, че упрекнатият за източването на данни от Национална агенция за приходите Кристиян Бойков е съхранявал данни на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Прокуратурата показва още, че три дни преди публикуването на данните, сред 10 и 12 юли, на служебния компютър на Бойков са правени търсения в тази база данни с единни цивилен номера на няколко души, като цялата събрана информация е била съхранена във файл, който се споделя " Търсене за бивол ". Повече за това четете тук.

Според юриста прокуратурата сама е минирала доказателствен материал, в случай че са изтеглили данни нелегално, само че той изрази дълбоки подозрения, че това се е случило. През последните дни се разбра, че компанията отхвърля да спомага на органите на реда, като им даде пароли за достъп, базирайки се на отбрана на данните на клиентите си.

Ако нещо е могло да бъде изтеглено, то е могло да бъде и импортирано, компютрите са в ръцете на проверяващите, акцентира юристът. Определи изказванията на обвиняването за открити данни от базите на Национална агенция за приходите в компютъра на Кристиян Бойков като Дядо Коледа, за който всички знаят, само че никой не го е виждал.

И аз настоявам, че това са голословни изказвания за пред медиите. Никой не ги е виждал тези бази данни, ние твърдим, че няма или че са импортирани в допълнение, разгласи Стефанов. Той още веднъж уточни, че всичко, което се случва, е удар от страна на конкурентни компании.

Според него, откакто всичко е трансферирано на " комфортната " профилирана прокуратура, в този момент се вършат опити да се повдигне обвиняване за проведена незаконна група " неразбираемо защо ".

В коментар на информацията, че притежателят на компанията Иван Тодоров е напуснал страната, юристът заяви, че той сега е в Торонто на планувано отпреди година пътешестване и даже пускал фотоси от там. Очаквало се да се върне до края на седмицата.
https://www.vbox7.com/play:8a499a3fbe
Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (64)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР