Ако родилката е заразена с COVID-19 - първите задължителни ваксини

...
Ако родилката е заразена с COVID-19 - първите задължителни ваксини
Коментари Харесай

Неонатолози: Ако родилката е заразена с COVID-19, първите ваксини на новороденото да се отложат

Ако родилката е инфектирана с COVID-19 - първите наложителни ваксини на новородените да бъдат отсрочени. Това поучават неонатолози. За бременните - международните рекомендации са да се ваксинират против COVID-19, тъй като тяхната отбрана може да помогне и на бебето.

След раждането Любомира Тодорова съумява да види дъщеричката си едвам за няколко секунди. Още при постъпването в родилното поделение е открито, че майката е с COVID-19.

„ Самият факт, че не мога да си я видя, да си я гушна, доста ме травмираше. Макар че те ме убеждаваха, че няма възможност да я заразя, до момента в който я кърмя, от това отново ми беше боязън “, съобщи Любомира.

След PCR, момиченцето се оказва крепко, само че имунизациите й се отсрочени с няколко дни.

Именно това е верният метод, когато майката е Коронавирус позитивна, споделят неонатолози. Препоръките са да се създадат два PCR теста на бебето - след 24-тия час и седмица след раждането, а дамите получават указания какви ограничения да съблюдават вкъщи, с цел да не го заразят.

„ Общото мнение е отсрочване на имунизациите до втория негативен PCR. Освен PCR-ът, доста е значимо и клиничното положение на бебето, по какъв начин се е хранило “, изясни доктор Борислав Дангъров.

През тази болница са минали общо 24 родилки с COVID-19. Нито едно бебе не се е заразило. А съгласно международните рекомендации - няма спънка бременните дами да се имунизират против COVID-19.

„ Те би трябвало да се имунизират поради тяхното успокоение, и второ - поради прекосяването на антитела към плода. В първите дни бебето е сензитивно, и тези антитела са доста значими за предотвратяване на плода, в случай че живее в такава среда “, сподели доцент Петя Андреева акушер-гинеколог.

До момента в света над 94 хиляди бременни дами са получили ваксина против COVID-19, споделя още доцент Андреева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР