Ако решението на историческата комисия за цар Самуил от 2019-та

...
Ако решението на историческата комисия за цар Самуил от 2019-та
Коментари Харесай

А. Ковачев: Ако Скопие беше приел постигнатото през 2019 г. за Самуил, нямаше да има вето!

Ако решението на историческата комисия за цар Самуил от 2019-та година беше оповестено незабавно, както и в случай че беше открито сходно решение и за Гоце Делчев, нямаше да се стигне нито до Рамковата позиция на България, нито до последвалото отсрочване на началото на договарянията. За страдание, изявления като тези на Стево Пендаровски и тогава, а и през днешния ден, освен че не оказват помощ, само че и пречат на еврпейското развиване на РСМ.

Това сподели българският евродепутат Андрей Ковачев във връзка последните политически мнения в прилежаща районен съд Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Както за Цар Самуил, по този начин и за Гоце Делчев, Братя Миладинови или за който и да е различен възрожденец или бунтовник от Македония постоянно e било безусловно ясно за международната историография, че са българи и част от българската история! Достатъчно е да отворите случайна задгранична енциколопедия, друга от тази писана в Скопие, на който и да е език, с цел да видите, че всичките " противоречиви " исторически персони и тематики са ясно дефинирани и показани като напълно български ", сподели още Ковачев и акцентира: Признаването на Цар Самуил за български цар и царството му за българско от страна на македонската част на смесената историческата комисия е безспорно една сериозна крачка напред във връзка с осъществяването на Договора за другарство и добросъседство от 2017-та година, и приемането на общата история сред България и Северна Македония. Вярвам, че в случай че това решение беше оповестено още през 2019-та година, когато беше контрактувано, както и в случай че беше открито сходно решение и за Гоце Делчев, нямаше да се стигне нито до Рамковата позиция на България, нито до последвалото отсрочване на началото на договарянията. За страдание, изявления като тези на Пендаровски и тогава, а и през днешния ден, освен че не оказват помощ, само че и пречат на еврпейското развиване на РСМ.

" Въпреки това ми се желае да имам вяра, както го планува Договора, протоколите към него и самата преговорна рамка, обективизирнето на историята, измененията на образователните стратегии, на формалните изказвания на държавните институции, на политиците и на публичните напълно скоро ще бъдат факт. Колегите от Скопие и президента Пендаровски би трябвало да схванат, че това не са някакви нищо не означаващи " рекомендации ", а задължитителни условия, залегнали в преговорната рамка, които би трябвало да бъдат действително изпълнявани, с цел да може да продължи процеса на присъединение на РСМ. Дължим го освен поради справедливостта, освен поради нас самите, само че и най-много поради паметта на нашите общи български предшественици. Истината няма в никакъв случай да нарани сегашните усеща на хората от двете страни на границата, а ще ни направи по-силни дружно в нашия общ европейски дом ", сподели още българският евродепутат. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР