Ако реформата в прокуратурата е като да местиш гробище по

...
Ако реформата в прокуратурата е като да местиш гробище по
Коментари Харесай

Изборът на малките гешевци

Ако промяната в прокуратурата е като да местиш гробище по онази крилата фраза от преди 15 години, то не просто не може да се чака помощ от вътрешната страна, ами и тези, които би трябвало да бъдат преместени, неистово копаят още по-надолу.

Единодушната и безалтернативна номинация на Иван Гешев за основен прокурор е тъжна илюстрация на обстановката в държавното обвиняване. А мощната поддръжка от прокурори и следователи от цялата страна, която към този момент дни наред го залива, потвърждава за следващ път какъв брой нездравословно е, че прокуратурата е единна и централизирана, подчинена на волята и ползите на един-единствен човек, над когото е единствено Господ. Номинацията, скрепена и с подписа на самия Цацаров, значи, че Гешев не е просто претендентът за основен прокурор. Той е идващият основен прокурор. Цялата прокурорска машина сега е впрегната да покаже това. Становищата, които прокурорите от страната пращат до Висшия правосъден съвет, се качват на уеб страницата на държавното обвиняване, спецпрокуратурата, която е в ресора на Гешев, бълва акция след акция. Медийната империя на Делян Пеевски и другите близки до властта медии се надпреварват да венцехвалят претендента.

В техен жанр са и мненията в поддръжка на Гешев - като писани под индиго от бодри комсомолци. 

 

Опорните им точки са простички

 

- зам.главният прокурор е съвършеният експерт, спецпрокуратурата е процъфтяла под неговото управление, а тези ужасни протестиращи пробват да се намесват в самостоятелната правосъдна власт и свободната воля на членовете на Висшия правосъден съвет. Протестите против Гешев са инспирирани от политически и стопански ползи...

Но пък поддръжката за него, изразена от политически фигури, не е разпозната като интервенция в работата на съвета. ГЕРБ през правосъдния си министър Данаил Кирилов поддържа Гешев. Движение за права и свободи също го харесва, стана ясно от изказванията на депутата от партията Йордан Цонев.

Отстрани наподобява, че прокуратурите по места се надпреварват да засвидетелстват подчинението си на основния прокурор Сотир Цацаров, който в последните 2 години си продуцира Гешев, а в този момент го и номинира за собствен правоприемник (не правоприемник, а наследник). Становищата целят и да покажат на новия патрон, че царството му е прието и може да е спокоен, че

 

вътрешна опозиция няма да има

 

Толкова за самостоятелните и несменяеми магистрати. Дори в тъмните времена, когато Никола Филчев ръководеше прокуратурата, имаше някакви единици бунтари. Сега, след 10 години правосъдна промяна на ГЕРБ, бунтари към този момент няма. А никой от тези, които ръководят правосъдната власт, не си прави и труда да изследва какъв брой прокурори напуснаха системата, откогато Сотир Цацаров я управлява. И не става дума за тези, които си потеглиха, тъй като бяха реализатори, от които новата власт трябваше да се отърве. Става дума за редовите обвинители, които осъзнаха, че в системата няма въздух за тях, че в случай че си правят работата както би трябвало, водени единствено от закона и вътрешното си разбиране и не ги търсят за поръчки, нямат никакъв късмет за развиване.

Всъщност Гешев е демократичното проявяване на болшинството в прокуратурата. Може би в действителност прокурорите си го харесват. Защото след 30 години преход и " промени "  мнозинството в държавното обвиняване са малки гешевци. Или доста биха желали да бъдат такива. Завършили право в школата на Министерство на вътрешните работи или на някое друго подозрително място,

 

фенове на револверите, показните арести и раздаването на присъди без съд

 

От пленума на Висшия правосъден съвет, който ще гласоподава кандидатурата на Гешев на 24 октомври, не можем да чакаме опълчване на статуквото, тъй като болшинството му е част от него. Така че минимумът от 17 гласа " за ", от които зам.главният прокурор се нуждае, с цел да стане титуляр, му е в забрадка вързан. А и съдийската част от съвета може комфортно да се скрие зад обяснението, че щом прокурорите си желаят Гешев, няма спънка той да бъде определен. Всъщност това не е прокурорско самоуправление, а свеждане на глава пред самодържеца. Може да се допусна с огромна сигурност, че срещу ще гласоподават не повече от трима души, които евентуално още

 

занапред ги подготвят за последващата разпра

 

Единственото дребно затруднение по пътя на Гешев към кабинета на 4 етаж в Съдебната палата може да се окаже президентът Румен Радев. Той беше доста деен преди 2 месеца във връзка процедурата и качествата на бъдещия основен прокурор. Сега замълча, само че неговият консултант Борислав Цеков към този момент се изрече в интерес на Гешев. Очевидно президентът не е срещу. А съгласно конституцията назначението на определения от Висш съдебен съвет претендент става с подписа на президента. Уловката е, че той може да откаже да парафира избора единствено един път. Ако правосъдният съвет му върне същия избор, президентът не може да не подпише. Затова и сходен процес на събитията би имал само морална стойност. Цацаров към този момент подвигна жълт картон на президента, като го скастри преди 2 месеца за самодейността му да направи съвещания за идния избор. Затова президентът може да избра да не рискува за червен картон. 

След този предупреден и нагласен избор идват 7 години, през които промяната на прокуратурата единствено ще я сънуваме. А в реалност ще гледаме показни акции против хора, които са политически или стопански неуместни на статуквото, както и чадъри над верните хора. С Гешев ще изчезне и перфидното лице на другояче образования правист Цацаров или разграничавания от злобата на деня професор по наказателно право Борис Велчев. Обществото ще види истинското лице на прокуратурата - брутално и цинично. А след края на мандата на Гешев преодоляването на страната ще е завършило изцяло.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР