Ако рафинерията спре да работи в България, отнякъде ще трябва

...
Ако рафинерията спре да работи в България, отнякъде ще трябва
Коментари Харесай

Страшна новина за шофьорите! Литър бензин може да стане 5 лева!

" Ако рафинерията спре да работи в България, отнякъде ще би трябвало да внасяме горива. Откъде е първият въпрос, защото сега  няма доста свободни на пазара.

Второ, ясно е, че, в случай че внасяме от някъде, ще е по-висока цената. Да кажем, Гърция, цената сега там е, мисля, че към 2 евро и въпреки всичко е най-високата.

Ако се внася от там, в допълнение ще има и някакви разноски за превоз сигурно, по тази причина доста елементарно считам, че ще отиде литър бензин към 5 лв. цената. Това е просто образец, за дизела е нещо сходно, само че това е естественото, в случай че ти не произвеждаш. Тук би трябвало да внесеш отнякъде, няма друга опция ".

Това сподели министърът на икономиката Никола Стоянов по NOVA.

Проблемът е логистичен – от кое място би трябвало да пристигна този нефт. Сега се доставя от Русия през Черно море, другият различен път е през Босфора, само че там през октомври подвигнаха таксите 5 пъти и по 20-30 танкера чакат да минат, защото не разрешиха да минават огромни танкери и пускат единствено дребни, добави Стоянов.

" Инфлацията твърдо ще понижава, сподели още министърът на стопанската система.

Той уточни, че служебното държавно управление е окуражено това да стане с бързи темпове.

" Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне сензитивно. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, сега е значимо депутатите да решат за над 200 лв. отплата за тока ", добави той.

Министърът прикани народните представители да гласоподават и компенсиране поради цените на газа. " Компаниите, с цел да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че в случай че цената се качи над 200 лева, ще бъдат обезщетени. Това ще помогне за понижаване на инфлацията ", акцентира Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР