Ако рафинерията на Лукойл“ спре да работи с руски петрол,

...
Ако рафинерията на Лукойл“ спре да работи с руски петрол,
Коментари Харесай

Започна изнудване на правителството за цените на горивата

Ако рафинерията на „ Лукойл “ спре да работи с съветски нефт, цените на горивата ще бъдат над 3 лв. за литър. Това сподели пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Заради производството на артикули с съветски нефт потребителят получавал по-ниски цени. По негови думи у нас индустриалната цена на бензина е 78 евроцента, до момента в който в Румъния е 89 евроцента, а в Гърция – към 90 евроцента. Подобно било и при производството на дизела.

Нито една компания не може да продава на индустриални цени, защото се нарушава Законът за защита на конкуренцията, посочи Бенчев.

Той увери, че до момента в който имаме рафинерия, която създава нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво.

Изказването му припомня заканите, отправени от проруско настроените политици и обществени персони, които месеци наред тръбяха по какъв начин страната ни не може без „ Газпром “ и без съветски газ, което се оказа освен изцяло погрешно, само че и провокира непотребна суматоха и напрежение измежду обществото. Подобна изразителност в този момент се повтаря и за „ Лукойл “ и съветските горива.

Години наред въпросната рафинерия не плащаше налози в България, а печелеше милиарди, които вместо в нашата хазна отиваха в Русия.

Припомняме, в края на предходната година от „ Лукойл “ оповестиха, че считат напълно да трансферират активността си у нас и да регистрират приходите си в България. На брифинга в Министерски съвет тогава Илшат Шарафутдинов от „ Лукойл “ уточни, че това ще стане единствено в случай че няма възбрана за експорт. В противоположен случай рафинерията ще престане да работи. Не стана ясно дали думите му бяха предизвестие, опасност или изискване.

За сметка на това пък българският президент Румен Радев, небрежен за постъпленията в хазната ни се хвърли да пази „ Лукойл “ и неговия монопол, като разгласи, че прекратяването на концесията на съветската компания за пристанище „ Росенец “ е „ резултат на корпоративни апетити или спешен пиар “. Припомняме, че тя беше удължена за период от 24 години от неговия длъжностен кабинет. По-късно беше прекъсната от постоянното държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ с претекста, че отдаването на стратегически пристанищни обекти на непознати частни компании под интернационалните наказания съставлява риск за националната сигурност.

И двата удара против съветския монополист „ Лукойл “ ( за налозите и за пристанище „ Росенец “) активизираха проруските кръгове у нас. Но за жалост те започнаха да пеят ария, която към този момент ни е позната. Веднъж към този момент ни плашиха със студена зима и липса на газ и електрическа енергия. За цените на горивата – към този момент сме претръпнали.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР