Ако работите в ИТ сектора, отдавна отминаха дните, в които

...
Ако работите в ИТ сектора, отдавна отминаха дните, в които
Коментари Харесай

Шеф разкри защо е уволнил служител, който е хванал да работи тайно на втора дистанционна работа

Ако работите в ИТ бранша, от дълго време отминаха дните, в които шефът ви трябваше да ви види, с цел да разбере, че сте пристигнали в точния момент за промяната си. Вероятност да сте работили от у дома е изключително огромна – нещо, което става все по-често срещано след пандемията от COVID-19.

Затова, несъмнено, ще има опортюнисти, които ще се възползват оптимално от това и ще стартират втора работа. Точно това се случило в компанията за далечен асортимент на личен състав Metrickal, като съоснователят и основен търговски шеф (CCO) Патрик Синдж е хванал в крачка един собствен чиновник. Компанията е основана в Барселона, Испания, само че всичките ѝ 10 чиновници работят отдалечено и не се постанова да идват в офиса.

През януари той споделя, че е хванал един от чиновниците да работи на втора работа и по тази причина взема решение да го уволни незабавно. Въпросният чиновник е бил от Перу.

„ Той беше нает през 2022 година и първоначално си вършеше работата доста добре, само че по-късно започнах да получавам недоволства от клиенти за пропуснати задания и крайни периоди. Той също по този начин беше станал много неприветлив. Тези недоволства от страна на клиентите започнаха да стават ненапълно постоянни “.

разказва Синдж пред Business Insider

Когато почнал да отхвърля и промените, на които нормално работел зародили съмнения от страна на висшестоящите.

„ Имах възприятието, че се занимава с нещо странично, само че защото нямах доказателства, не желаех да върша прибързани изводи. “

добавя Синдж

След това той провел самостоятелна среща с него, с цел да разиска представянето му и му споделил, че ще го уволни, в случай че не усъвършенства представянето си. След това той леко се подобрил, само че не доста. През декември компанията внедрява програмен продукт за следене на работното време, наименуван DeskTime.

Синдж изясни, че решението за това не е обвързвано с въпросния чиновник, а задачата е била да се разбере по какъв начин чиновниците му употребяват времето си, защото компанията обмисляла да вкара 4-дневна работна седмица.

„ Така целият ни екип от чиновници стартира да употребява DeskTime. Всеки от тях трябваше да конфигурира приложението на компютъра си. “

споделя Синдж

„ След няколко седмици прегледах данните за следене на въпросния чиновник и забелязах, че в данните постоянно се появява името на друга компания. Стана ми ясно, че този чиновник е работил и за нея. Уволних го на идващия ден.„

казва Синдж

Синдж споделя, че данните са посочили, че служителят е употребявал програмен продукт по време на работния ден, който „ не е бил обвързван с работните му задания “.

Той съобщи, че въз основа на данните е решил, че служителят му е прекарал близо половината от работното си време в работа за другата компания.

Синдж добави, че на база „ всички останали признаци “, като неспазването на крайните периоди, неналичието на реакция и еластичност отново е щял да го уволни по този начин или другояче.

„ Знам, че някои хора може да ме осъдят, само че като цяло не поддържам наклонността на свръхзаетостта. Смятам, че от време на време е неетично и просто погрешно. На първо място, не считам, че е почтено по отношение на останалите членове на екипа, които би трябвало да покриват нечие едва показване. Ето за какво запазването на този мой чиновник в компанията не беше алтернатива. Той не беше почтен и оправдателен към екипа, а това е нещо, което не мога да търпя – дейностите му бяха просто егоистични. Наистина нямам нищо срещу хората да имат странични занимания, с цел да получават спомагателни приходи. Но това би трябвало да е нещо, което вършат в свободното си време и което не въздейства на качеството на ежедневната им работа. “

заключава Синдж
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР