Ако протестите продължат, съществува риск това да доведе до по-голям

...
Ако протестите продължат, съществува риск това да доведе до по-голям
Коментари Харесай

Проф. Костов: Ще има повече инфектирани, ако протестите продължат

 " Ако митингите продължат, съществува риск това да докара до по-голям брой инфектирани. Да не забравяме, че една огромна част от популацията към момента не е инфектирано. “ Това разяснява в предаването " 12+4 “ по " Хоризонт “ проф. Коста Костов, пулмолог съветник в Университетската болница " Света Анна ". Проф. Костов бе отпред на експертния медицински съвет, който съветваше държавното управление при започване на пандемията от ковид.

Големият риск на ковид е в скритите инфектирани заболели, безапелационен е експертът. 

" Коварството на тази пандемия е, че безсимптомните, за които минимум допускаме, че могат да внесат болестта или че могат да бъдат инфектирани, са точно един огромен и главен контейнер на инфекцията ".

Проф. Костов изясни, че когато имаш безсимтомен болен и ограниченията не са спазени, самият възпален съставлява голям риск за близките. Това е и повода за разпространяването на ковид в старческите домове.

" Трябва да бъдем доста деликатни - предстои ни една огромна част от хората занапред да се срещнат с заболяването. И тук стои въпросът -  всеки един доколко ще го прекара – леко, приблизително тежко или сериозно. "

" И тук стои и другият въпрос -  това болест или не е. Или е едно възпаление, което минава и отпътува. Аз като клиницист казвам, че версията за това, че тази зараза минава от единствено себе си и не е належащо характерно лекуване, не е вярна ", акцентира пулмологът.

Проф. Костов онагледи изказванието си с това, че голяма част от пациентите, които са инфектирани от новия ковид, в действителност преживяват усложнения – имат емболии, насложени бактериални инфекции. По думите му в случай че не се приложи съответното лекуване за емболиите или солидно антибактериално лекуване при супер зараза – то няма да се реализира лековит резултат.

" Голяма част от тежко боледуващите се в действителност се възвръщат от нашето лекуване. Версията, че няма лекуване, е несъстоятелна ", твърди проф. Коста Костов.  " Няма антивурсно лекуване, което да ни удовлетворява на този етап – едни лекарства оказват помощ първоначално, други при тежките положения ", аргументира се още той.

Според Костов нараства общият брой на постъпващите в болница пациенти с ковид. Това се дължи на обстоятелството, че ограниченията не се съблюдават и има събирания на огромни групи. 

" Страхът сякаш отмина ", уточни още проф. Костов, само че предизвести, че инфекцията витае към нас и би трябвало да сме деликатни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР