Ако проследите цялата сцена от вчера (17 юли), моите намерения

...
Ако проследите цялата сцена от вчера (17 юли), моите намерения
Коментари Харесай

Мая Манолова се развихри, експерт от КТ Подкрепа я обвини в популизъм

Ако наблюдавате цялата сцена от през вчерашния ден (17 юли), моите планове бяха да си свърша работата, законовите отговорности – на място, където се разискват права на жители. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова във връзка със абсурда на Тристранката.
Според Манолова синдикатите са били де факто срещу правото на миньорите да се пенсионират при по-добри условия, т.е. по-рано . Заради това внесох законови промени, защото щеше да има проблем с пенсионирането на 80 миньори, посочи омбудсманът.
Според новите правила, годни от 1-ви януари, все още на преустановяване на трудовия им контракт миньорите би трябвало да са навършили и изискваната възраст от 45 години и 4 месеца за 2017-та година или 45 години и 6 месеца за 2018-та година. До края на предходната година законодателството даваше право на ранна пенсия за работещите подземен, които са били съкратени поради закриване на предприятието или понижаване на числеността на личния състав. Условията бяха все още на преустановяване на контракта служащият да има 90 точки по точковата система и 10 години стаж подземен, а откакто навърши избрана възраст - за 2017-та година 45 години и 4 месеца, той получава право да се пенсионира. При гласуването на бюджета на Национален осигурителен институт за тази година, ръководещите трансформираха текста в Кодекса за обществено обезпечаване, и заложиха условието за възрастта да бъде изпълнено все още на преустановяване на трудовия контракт. След договаряния с държавното управление за 80 миньори от рудник " Бабино " беше прибавен остарелият ред.
Не мога да си разреша да очаквам предложения да си свърша работата, опонира Манолова по отношение на това дали е била поканена на Тристранката. Мое законово обвързване е да съм там, където се разискват правата на жителите, настоя омбудсманът. Тя изиска вицепремиера Валери Симеонов да си прочете закона. От кого се пазят, от кого се крият, попита омбудсманът.
Попитана дали не натрупа рейтинг на база популизъм, откакто омбудсманът в действителност се избира от депутатите и Манолова зае поста с поддръжката на ГЕРБ, тя отвърна, че непрекъснато и звънят хора, които желаят да им бъдат предпазени правата и това е нейна работа – да ги пази. Това, че заставам зад служащите, зад миньорите, зад шивачките – няма да разреша да ми пречат да си правя работата, разпалено съобщи Манолова.
Синдикална позиция
Ако Мая Манолова желае да се бори за нещо, да се бори в Министерския съвет и в Народното събрание. Националният съвет за тристранно съдействие е съвещателен орган . Мая Манолова работи популистки. Това съобщи специалистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова . Тя разгласи, че синдикатът имал мнение по измененията в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за пенсионирането на миньорите доста преди Манолова и това показвало нейния популизъм по въпроса.
Г-жа Манолова сподели, че общественият министър Бисер Петков я е поканил, той отхвърли. Това тя го прави на всички места , оплака се Григорова. Тя се пробва да очерни всички налични институции и да се показа като Батмана на републиката, счита Григорова. И добави, че Манолова почнала да крещи на срещата на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет на Адриана Стоименова, зам.-председател на Съвета, до момента в който тя четяла мнение и поради това ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов бил споделил: " И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се! ". Заради тази имитация майки на деца с увреждания се заканиха да съдят Манолов и желаеха оставката на Стоименова.
Григорова се възмути и, че не се приказва по какъв начин се трансформират нещата в законодателството (Наредбата за здравната експертиза и Правилника за устройство и организация на работа на органите за здравна експертиза и на районните картотеки на здравна експертиза) по ТЕЛК-овете . Говорим за цирковете на Мая Манолова, а не по какъв начин страната желае да спести пари от хора с увреждания . Синдикалистката даде образец – в случай че някой има увреждане на крайник поради диабет и му се даде 50% ТЕЛК, само че кракът бъде ампутиран поради болестта, ще влезе единствено във втора група т.е. ще се гледа по-тежкото заболяване, а няма да има сумиране на болесттите.
Не искам да разясня въпросната госпожа, превъзбудени дами не разисквам, отвърна Манолова. И двата синдиката по съответния проблем има какво да крият, безапелационна беше тя.
. Трябва да има пояснение от земеделския министър пред Народното събрание, посочи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР