Ако проследим биографията на Робърт Дювал, ще си направим една

...
Ако проследим биографията на Робърт Дювал, ще си направим една
Коментари Харесай

Робърт Дювал навърши 90 години

Ако проследим биографията на Робърт Дювал, ще си създадем една разходка из историята на американското кино. Актьорът е взел участие в паметни филми като „ Да убиеш присмехулник “, „ Телевизионна мрежа “ и „ Апокалипсис в този момент “. Днес носителят на премия „ Оскар “ навършва забележителната възраст от 90 години, само че дните му в киното не са завършили.

През 1955 година Робърт Дювал отпътува за Ню Йорк, с цел да учи актьорско майсторство. За да се устоя, младият мъж стартира работа в пощенски офис в Манхатън. Дювал споделя квартирата си с различен млад мъж, решен да стане артист – Дъстин Хофман. В курса, който посещават Дювал и Хофман, учат и други бъдещи киновеличия, като Джийн Хекман и Джеймс Каан.

Снимка: Getty Images

Докато учи, Дювал прави и актьорския си дебют в театъра. През 1959 година получава и първата си телевизионна роля, след което стартира да получава постоянно дребни функции в някои от най-популярните сериали от това време, като „ Зоната на здрача “, „ До краен лимит “ и „ Алфред Хичкок показва “.

Дебюта си на огромен екран Робърт Дювал прави в безсмъртната кинокласика „ Да убиеш присмехулник “. Той играе ролята на плашещия Бу Редли в екранизацията по романа на Харпър Ли и въпреки да има напълно малко екранно време, ролята му провокира голямо неспокойствие.

Снимка: Getty Images

Големият му триумф идва през 1972 година, когато взе участие във кино лентата „ Кръстникът “. Дювал играе ролята на юриста на семейство Корлеоне и за представянето си получава първата си номинация за
Оскар “.

През 1979 година Робърт Дювал взе участие във филмите „ Апокалипсис в този момент “ и „ Великият Сантини “, като и за двата е номиниран за „ Оскар “, само че въпреки филмите да излизат в една и съща година, номинациите идват в разнообразни – 1980 година за „ Апокалипсис в този момент “ и 1981 година за „ Великият Сантини “. По тази причина Робърт Дювал не съумява да влезе в елитния клуб на актьорите, които са получавали две номинации за „ Оскар “ в една и съща година.

Снимка: Getty Images

През 1984 година Робърт Дювал най-накрая получава влиятелната премия с помощта на ролята си в „ Нежно сърце “. През идващите години той получава още няколко номинации (за филмите „ Апостолът “ през 1998 година, „ Гражданско дело “ през 1999 година и „ Съдията “ през 2015 г.), само че никоя от тези функции не му носи премията.

Още любопитни обстоятелства за Робърт Дювал може да прочетете на уеб страницата:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР