Ако продължим да произвеждаме и потребяваме с текущия темп, с

...
Ако продължим да произвеждаме и потребяваме с текущия темп, с
Коментари Харесай

Джордж Кремлис от ЕК: Скоро ще ни трябват две планети

Ако продължим да произвеждаме и използваме с настоящия ритъм, с който го вършим до момента, за в бъдеще ще са ни нужни две планети. Това съобщи Джордж Кремлис – началник на отдел „ Кохезионна политика и екооценки “ в Групово дело „ Околна среда “ на Европейската комисия. На конгрес в Пампорово за интегрирано ръководство на отпадъците Кремлис показа така наречен „ кръгова стопанска система “ пред кметове, зам.-кметове и специалисти от близо 30 общини.
По думите му тя се трансформира в приоритет №1 за Европейска комисия, защото ще бъде подкрепяна освен в настоящия програмен интервал, а и след 2020 година
„ Повечето страни експлоатират повече от биокапацитета, който разрешава нашата планета. Това е седмата стратегия за деяние на Европейски Съюз. Идеята е до 2050 година да променим метода на произвеждане и ползване и да живеем в границите на екологичните ограничавания на нашата планета. В Европейски Съюз поставяме всички старания за реализиране на това. Имаме и триумфи, само че не живеем сами на планетата. Затова концепцията е да се разпространява тази кръгова стопанска система и отвън рамките на Европейски Съюз “, уточни Кремлис.
По думите му е добре, че провокациите по отношение на климатичните промени са към този момент необятно признати от света, „ може би като се изключи господин Тръмп “.
„ Но ние имаме вяра, че е единствено въпрос на време Съединени американски щати да се причисли към това групово изпитание с цел да защитим климата на света “, акцентира Джордж Кремлис.
Той акцентира, че законодателният пакет за отпадъците, който се приготвя от Европейски Съюз, е извънредно значим за кметовете, тъй като е тяхна задачата да ги ръководят.
България като член на Европейски Съюз има юридически отговорности да ползва тези наставления. И в случай че не си преведе законодателството в сходство с новите правни отговорности по отношение на отпадъците, ще се наложи да заплаща санкции.
„ Тези санкции са изцяло действителни, вие сте по-нова страна членка, само че моята татковина от дълго време заплаща санкции в тази връзка във връзка с регламентирано депониране на битови боклуци. Такива санкции се заплащат от страни като Испания и Италия за неуместно ръководство на отпадъците. И в случай че този пакет за отпадъците бъде изцяло прибавен, ще бъдат основани повече от 100 000 работни места, разпределени в целия Европейски Съюз. Ще има големи икономии на парични средства, защото ще управляваме по-малко боклуци, а въпреки това ще произвеждаме повече артикули “, означи представителят на Европейска комисия.
Той сподели, че финансовите икономии щели да са към 5 милиарда евро, а изгодите за обществото - към 20 млрд евро.
„ Ще понижат излъчванията на въглероден диоксид. Това е нашата цел в битката за отбрана на климата на нашата планета. В Европейския съвет към този момент се разискват законодателните начинания по отпадъците. Целевата дата е април 2018 година, когато Екологичен потенциал би трябвало в пленарно съвещание да гласоподава по този пакет за отпадъците и се надяваме да бъде признат “, уточни още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР