Ако продължи темата за връщане на 20% ДДС върху и

...
Ако продължи темата за връщане на 20% ДДС върху и
Коментари Харесай

0% или 20% ДДС: Може ли хлябът да поскъпне до над 3 лева?


„ Ако продължи тематиката за връщане на 20% Данък добавена стойност върху и брашното, която бе подета от анализатори, в това число от някогашния финансов министър Симеон Дянков, хлябът ще повиши цената си и ще коства над 3 лв., като тази цена ще продължи да пораства ежеседмично “, сподели ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите ѝ от нулевото Данък добавена стойност на хляба печели единствено и само потребителят.

Преди няколко дни в ефира на „ Тази заран “ някогашният финансов министър и вицепремиер предложи в идващия бюджет Данък добавена стойност за хляба да бъде още веднъж 20%, с цел да няма спомагателни свръхпечалби, защото по думите му цената на пшеницата е паднала.

„ Цената на пшеницата сега е два пъти по-ниска по отношение на предходната година по същото време, когато стартира войната, коридорите бяха затворени, имахме доста пшеница и я продадохме на добра цена на външни търговци. За разлика от това, сега имаме доста пшеница на доста ниска цена, само че мелничарите се запасяват още август, септември в обстановка на инфлация и на близко стояща война “, сподели Марина Кукушева.

По думите ѝ актуалната ниска цена на пшеницата няма по какъв начин да се отрази незабавно върху цената на хляба.

„ Имаме голям проблем – заплащането на труда. Трудно намираме хора, които да поставят всекидневен, нощен и празничен труд. Цената на труда, която се опитваме да повишаваме, в действителност може да докара до промяна на цената на хляба, само че това го взема решение всеки хлебопроизводител “, изясни още тя.

От 1 юли 2022 година хлябът е поевтинял сред 17 и 26%, сподели Кукушева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР