Ако президентът Румен Радев го е грижа процесът да върви

...
Ако президентът Румен Радев го е грижа процесът да върви
Коментари Харесай

Защо се стигна до рокади в кабинета „Главчев“? Говорят политолозите

Ако президентът Румен Радев го е грижа процесът да върви и има съвестност оттатък конюктурата, то тогава президентът би било добре да не бави указа за освобождението от Димитър Главчев на външният министър в служебното държавно управление Стефан Димитров, както и на по- късно освободения Кирил Вътев, министър на земеделието и храните. Това съобщи доцент Албена Танева.

" Логично е когато съществува рецесия всички, които се занимават с ръководство на страната да оказват помощ да се позволяват рецесиите с цел да стигаме до резултат ", счита тя.

Мотивите за освобождението на външния министър звучат задоволително дипломатично, съобщи Ваня Нушева. 

Според нея, цялата обстановка би трябвало да ни покаже, че тогава, когато се вършат промени в Конституцията във значими закони би трябвало да има ясни периоди, ясни правила по-които това да се случва. Изключително късият период в който претендентът за длъжностен министър трябваше да уточни държавно управление се оказва един спомагателен проблем, който откроява невъзможността той да избере един състав който да работи.

 

Вижте във видеото.

Все още не е ясно по кое време президентът Румен Радев ще подпише указите за освобождение на служебните министри на външните работи и на земеделието - Стефан Димитров и Кирил Вътев. 

В рамките на денонощие служебният премиер поиска промяна в две министерства - на външните работи и на земеделието. 

Като претекст за рокадата във външното ведомство Димитър Главчев посочва  " нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга ". На негово място премиерът предлага да застане Даниел Митов заместник-председател на ГЕРБ, понастоящем народен представител. 

Според Главчев земеделският министър Кирил Вътев също би трябвало да напусне оглавяваното от него ведомство. В претекстовете си премиерът посочва  " напрежението и недоволството в аграрния бранш, без достигане до нужните законодателни и управнически решения с нужната финансова обезпеченост, като да вземем за пример украинската помощ за земеделските стопани за 2024 година ". Очаква се управителния пост в земеделското ведомство да заеме Георги Тахов, който сега е изпълнителен шеф на Държавен фонд „ Земеделие ”.

Според конституцията президентът няма срок да издаде указите за промяната. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР