„Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с

...
„Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с
Коментари Харесай

Заради името: Заев заговори за импийчмънт на президента

„ Ако президентът Георге Иванов не подпише контракта за името с Гърция, откакто жителите гласоподават за него на референдум, парламентарното болшинство ще изиска импийчмънт на президента “, съобщи министър председателят на Македония Зоран Заев, представен от в. „ Вечер “.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Заев сподели в предаване на телевизия „ Канал 5 “, че

ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати вероятно блокиране на контракта от страна на Иванов .

„ Свърши времето на неистини, на персонални и политически сметки. Македония би трябвало да излезе напред и към този момент има късмет посредством своите жители да реши какво бъдеще желае. Гражданите ще решат по този въпрос “, съобщи Заев, представен от „ Вечер “.

От своя страна македонският президент

Георге Иванов прикани Заев незабавно да задейства процедура за импийчмънт ,

като акцентира, че неговата позиция във връзка с контракта за името с Гърция е дефинитивна и остава непроменена.

Президентът на Македония: няма да подпиша контракта за смяната на името

Разбраха се: името е Република Северна Македония

Хиляди македонци желаеха предварителни избори с митинг

„ Призовавам Заев със същото болшинство от две трети, което е належащо за смяна на конституцията на Република Македония, незабавно да стартира процедура за определяне на отговорност на президента на републиката, т.е. импийчмънт “, се споделя в документално известие за медиите на президента Иванов по отношение на вчерашно изказване на премиера. „ Моята позиция във връзка с нездравословния контракт за името е дефинитивна и остава непроменена макар всички изказани закани и напън “, съобщи президентът Иванов.

А през днешния ден в 11 ч. локално време

стартира съвещанието на македонския парламент за ратификация на контракта

за името със прилежаща Гърция. Депутатите от опозицията и Ферид Мухич от ръководещото болшинство, който гласоподава срещу одобрение на контракта по бързата процедура, не участват в залата.

„ Договорът значи началото на края на неизвестността за Македония и съставлява почтено и задоволително решение за двете страни, с което вечно се удостоверява македонската еднаквост и език “, посочи министър председателят Зоран Заев при започване на парламентарното съвещание.

Управляващата коалиция предложи през вчерашния ден процесът на ратификация да премине по бързата процедура, за което гласоподаваха 69 от присъстващите депутати против 40 „ срещу “. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която дефинира контракта като „ капитулация “ и „ изменничество “, съобщи, че няма да взе участие в работата на Народното събрание по отношение на ратификацията му.

Поради протеста на опозицията се чака дебатите и ратификацията на контракта да приключат бързо.

За ратификацията е нужно нормално болшинство ,

т.е. повече от половината присъстващи депутати, при най-малък кворум 61 депутати, което значи, че са нужни минимум 31 гласа „ за “, с цел да бъде утвърден договорът. След това документът би трябвало да бъде подписан от президента Георге Иванов, който разгласи авансово, че ще наложи несъгласие на контракта. Ако той откаже да подпише контракта, документът ще бъде върнат за второ гласоподаване, при което към този момент се изисква безусловно болшинство от 61 гласа. В този случай президентът е задължен да го подпише.

Последна дума за контракта ще имат жителите на референдум,

който ще бъде призован през септември или октомври. Според съглашението с Гърция до края на годината Македония би трябвало да одобри и ремонти в конституцията. Гърция от своя страна би трябвало да ратифицира контракта в Народното събрание и се задължава да не пречи за участието на Македония в интернационалните организации и институции, в които членува Гърция.

В неделя Македония и Гърция подписаха съглашение за преименуване на някогашната югославска република на Република Северна Македония, проправящ пътя за преустановяване на дългогодишния спор за името, поради който Гърция блокира участието на северната си съседка в Европейския съюз и НАТО.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР