Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с

...
Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с
Коментари Харесай

Зоран Заев: Ако трябва, ще поискаме импийчмънт на президента Иванов

Ако президентът Георге Иванов не подпише контракта за името с Гърция, откакто жителите гласоподават за него на референдум, парламентарното болшинство ще изиска импийчмънт на президента, съобщи министър председателят Зоран Заев, представен от в. " Вечер ".

 Зоран Заев Зоран Заев © Българска телеграфна агенция
Заев сподели в предаване на телевизия Канал 5, че ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати вероятно блокиране на контракта от страна на Иванов. " Свърши времето на неистини, на персонални и политически сметки. Македония би трябвало да излезе напред и към този момент има късмет посредством своите жители да реши какво бъдеще желае. Гражданите ще решат по този въпрос ", съобщи Заев, представен от " Вечер ".

Част от нещата, които Заев одобри в контракта с Гърция, дори не са били поискани, твърди някогашният министър председател Никола Груевски във Facebook. В поста, представен от в. " Слободен щемпел ", Груевски показва, че неговата партия ВМРО-ДПМНЕ е водела договарянията за името с Гърция, строго придържайки се към резолюцията на Организация на обединените нации, и не е трансформирала името и идентичността цели 11 години, а Заев е приел име " за обща приложимост " и ремонти в конституцията, които в никакъв случай не са били предмет на договарянията преди този момент, споделя Груевски и дефинира контракта като " национална злополука ".
 След подписите под съглашението за новото име на Македония След подписите под съглашението за новото име на Македония
Македонското държавно управление одобри проектозакон за ратификация на съглашението за новото име на страната, което беше подписано през вчерашния ден с Гърция. Предстоят...

Коментирайки член в контракта, в който се показва особеното пояснение на термините " Македония " и " македонски " в двете страни, Груевски показва, че татко му, който е роден на 15 километра от днешната граница на гръцка територия, би трябвало да бъде част от гръцката история и еднаквост, до момента в който той самият, роден от тази страна на границата, няма такова право. " Кой е този академик, който трансформира административната граница в историческа граница и граница на идентичността ", пита някогашният министър председател.
 Георге Иванов Георге Иванов © Българска телеграфна агенция
Демонстрантите обявиха, че няма да се откажат от митингите срещу контракта за смяна на името, написа в. " Нова Македония ". И нощес жители се събраха на митинг пред Народното събрание, с цел да изразят противоречие с контракта и да изискат оставка на държавното управление. Те скандираха името на президента Иванов и лозунги като " Не си даваме името, Македония на македонците ". На спонтанна естрада някои от стачкуващите осъдиха намесата на полицията със сълзотворен газ на митинга преди два дни и обявиха, че са пристигнали на кротичък митинг да изразят недоволството си от контракта. Демонстрантите оповестиха, че няма да се откажат от митингите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред Народното събрание, до момента в който договорът не бъде анулиран.
 Поне 7 души пострадаха след митингите в Скопие Поне 7 души пострадаха след митингите в Скопие
Най-малко 7 души пострадаха по време на бурни митинги в центъра на Скопие против подписаното през вчерашния ден съглашение, което взема решение дългогодишния спор сред...
Още по тематиката Атина и Скопие подписаха съглашението за името на Македония
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР