Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето

...
Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето
Коментари Харесай

Румъния се закани да съди Австрия, ако още веднъж наложи вето за Шенген

" Ако през декември Австрия още веднъж употребява правото си на несъгласие за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на Европейски Съюз и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна дружно с Румъния в този развой ".

Това съобщи в изявление за телевизия Антена3 румънският министър председател Марчел Чолаку, визирайки ветото на Австрия против присъединението на България и Румъния в шенгенското пространство.

Според Чолаку това, което прави канцлерът Карл Нехамер е недопустимо.

  " Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е двуличник и да продължава да унижава Румъния. Не може, откакто е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да пристигна и да каже, че не се одобряват Румъния и България. Въпреки, че всички потвърждават, че няма миграция през Румъния, той идва и споделя, че е срещу ”, разяснява министър-председателят.

Той още веднъж напомни, че Румъния губи най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт, като не се причислява към шенгенското пространство.

" Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент направиха рекомендация, че Румъния заслужава това от 10 години. Отговаряше на безусловно всички механически условия. Австрия има право на несъгласие, само че би трябвало да го обоснове ", добави Чолаку.

Запитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски чиновници до срещи на НАТО, министър председателят сподели: " несъмнено ".

Той означи, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, съблюдава всички наказания против Русия и оказва помощ на Република Молдова да не бъде повече подвластна от Русия.

" От няколко седмици Република Молдова е самостоятелна във връзка с съветския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния усилва разпределения си Брутният вътрешен продукт от 2% на 2,5%, с цел да възпре това, което Русия желае да направи. Нещо повече, от началото на войната те купуват газ и нефт от Русия – на стойност съвсем 7 милиарда евро. Пари, които Путин употребява в съветската стопанска система и по-късно в допълнение, с цел да поддържа войната в Украйна. Мръсни пари ”, сподели в умозаключение Чолаку.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР