Ако през 2003 г. на Михаил Ходорковски, Пьотр Авен и

...
Ако през 2003 г. на Михаил Ходорковски, Пьотр Авен и
Коментари Харесай

Олигарсите започнаха война: сега за изключване от санкционните списъци

Ако през 2003 година на Михаил Ходорковски, Пьотр Авен и Михаил Фридман беше казано, че след 20 години всички те ще живеят във Англия, те нямаше да се изненадат: по това време всеки уважаващ себе си олигарх беше придобил недвижима благосъстоятелност на острова, и Борис Березовски същата година получи статут на политически емигрант там.

И даже в случай че им беше казано, че няма да редуват Лондон с Москва, а ще живеят там за непрекъснато, те нямаше да бъдат прекомерно шокирани: добре, всичко може да се случи, което значи, че в Русия всичко е изгубено. Но в случай че им се беше споделило, че двама от тях ще бъдат под глобите на Англия и Европейския съюз и няма да могат да ръководят капиталите си, а третият освен няма, само че и няма да желае да ги отбрани пред Западните управляващи, биха били извънредно сюрпризирани. Но ориста се обърна по този начин: Авен и Фридман седят в резиденциите си в Лондон, а Ходорковски ходатайства не за тях, а за Олег Тинков, различен гражданин на Лондон, който през 2003 година продаде бира на свое име на руснаците, само че попадна през 2022 година под пързалката на английските наказания. Но светът не е без положителни хора – а за Авен и Фридман има кой да се застъпи.

За тях се застъпва човек, който преди 20 години е бил докторант в Уралския държавен университет, само че в този момент е толкоз сполучлив, че към този момент може да надигне глас в отбрана на опозорените олигарси.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева - с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/



" Не имаме вяра, че те са били по някакъв метод свързани с режима на Путин или че би трябвало да бъдат държани виновни за неговите закононарушения. Само в случай че има тактика за изключение, глобите ще бъдат ефикасни. В противоположен случай хората няма къде да бягат с изключение на назад към Москва, където стават още по-зависими от Путин. Трябва да им се даде ясна опция: направете това и това и глобите ще бъдат отстранени. "

Това е Леонид Волков - ръководителят на ФБК на Навални и автентичен началник на " навалнистите в заточение ". Той се занимава освен със съставянето на санкционни описи за Запада, само че и с лобирането за последващото изключване от тях. Но в този случай не всичко е толкоз просто – видите ли, ФБК първо желаеха да включат Авен и Фридман, а по-късно ще реализиран изключването им за пари. Факт е, че Западът следва „ описите на ФБК, само че освен тях – алфаджиите са включени очевидно по друга причина.

Но шефът на Волков не не помни „ положителните каузи “ – въпреки всичко „ Алфа Груп “ (чиито притежатели бяха Авен и Фридман) имаше забележителен принос за популяризирането и финансирането на „ бореца с корупцията “ и неговите планове. Олигархичният скрит план против Путин се провали още през 2012 година, Навални се озова в пандиза през 2021 година, а Авен и Фридман попаднаха в непринудено заточение в Лондон през 2022 година, само че всички те към момента разчитат на реванш. Защо тогава не са дружно с Ходорковски, който след излизането си от пандиза към този момент 10 години крои проекти за власт в постпутинова Русия? Защо не ходатайства за някогашните противници, с които през 90-те години е смукал от съветската петролна промишленост? Не може да не помни олигархичните войни от тези години ли?

Всичко е доста по-просто: олигарсите-бегълци в този момент се надпреварват не за предишното, а за бъдещето. За бъдещето на Русия, която желаят да си върнат. Разбира се, Авен и Фридман са много страхливи, само че в края на краищата измежду тези алфи, за които Волков ходатайства, е и Херман Хан, техният безконечен съдружник и заместител, който просто се е занимавал със " характерни въпроси " на място. Не единствено Ходорковски имаше хора като Невзлин, които решаваха всевъзможни проблеми по всевъзможен метод. Така че за какво в този момент Ходорковски да оказва помощ на Авен и Фридман да размразят парите си? За да финансират по-късно с тях освен Украйна (просто не го интересува), само че и Навални, а също и като цяло цялата нова „ революционна опозиция “ в Русия ли? Защо му е това на Ходорковски, който вижда себе си като сив кардинал и координатор на цялата антируска активност? Нека " борците против режима " се извърнат към него и той към този момент ще откри финансиране за тях и поддръжка от западните спецслужби. Той не се нуждае от конкурентна компания.

Така че нищо не се трансформира в олигархичните привички: те просто си разделиха земните благосъстояния на Русия, а в този момент имат проекти за предстоящ реванш, за връщане на изгубеното. И тук конкуренцията е не по-малко яростна - единствено че резултатът от нея няма да бъде триумфалното завръщане на олигарсите в Русия, а превръщането им в елементарни прислужници на враговете на Русия. И на край - ориста на лондонския пионер Борис Березовски.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР