„Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би

...
„Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би
Коментари Харесай

Проф. д-р Слънчева: Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би могло да протече с усложнения

„ Ако прибързано родено дете се болести със SARS-CoV-2, болестта би могло да протече с затруднения, като податливост към тромбози, засягане функционалността на черния дроб, дихателна непълнота, изискваща кислородолечение или апаратно дихателно подкрепяне. Ако майката е получила ваксина по време на втория триместър на бременността и по-късно, част от нейните антитела минават пасивно през плацентата и могат да са относителна отбрана за новороденото. Освен това, действително при имунизирана бременна, не се чака да се разболее от COVID-19 или в случай че се разболее болестта ще протече леко. Общото положение на бременната няма да е наранено и това няма да се отрази тежко на плода ". Това показва проф. доктор Боряна Слънчева – шеф на Клиниката по неонатология към Университетска акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом " в изявление за акцията „ + мен " за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

„ Бременни дами, боледуващи от COVID-19 през първия триместър на бременността, могат да създадат импровизиран аборт. В по-късните месеци на бременността могат да изгубят плода или да родят прибързано недоносено дете с ниско тегло ", споделя още проф. Слънчева. По думите ѝ в случай че бременни дами боледуват в последния триместър на бременността, има закъснение в тежестта на плода, като след раждането се чакат и следят проблеми с акомодацията – нужда от О2, усложнения в храненето (повръщане, неприятна тегловна крива) и нужда от лекуване.

Началникът на Клиниката по неонатология към болница „ Майчин дом " показва, че имунизациите защищават майката, а косвено и плода. По думите ѝ по принцип COVID-19 инфекцията протича по-тежко при бременни и изисква интензивно лекуване. „ Бременната е с изменен имунен статус, податливост към тромбози, смяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма заради увеличение на матката с придвижване на бременността. Всичко това се отразява върху тежестта на протичане на болестта ", изяснява проф. Слънчева. Тя показва още, че за интервала на пандемията в Клиниката по неонатология към „ Майчин дом " са се родили 165 бебета на майки с COVID-19. С проблеми са били деца на майки с съпътстващи болести като диабет, прееклампсия, хипертония и други Част от тези деца са били признати в неонаталното интензивно поделение и се е наложила апаратна вентилация с нескончаем болничен престой и съществено лекуване, а други са били на О2 и венозни вливания.

По отношение популяризирания най-вече в обществените мрежи мит, че имунизациите против COVID-19 пречат на забременяването проф. Слънчева е безапелационна: „ Няма подобен риск. Това са подправени информации ". Тя поучава бременните дами с хронични болести и изключително тези с диабет, както и страдащите от болести, протичащи с подтиснат имунитет, да се имунизират против COVID-19, като предлага имунизацията да се сложи след първия триместър на бременността.

Цялото изявление на проф. доктор Боряна Слънчева и още потребна информация за имунизацията против COVID-19 при бременните дами можете да прочетете на уеб страницата на акцията „ + мен ":
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР