Ако правителството реши, то може да се разпореди във всеки

...
Ако правителството реши, то може да се разпореди във всеки
Коментари Харесай

Десислава Танева: Правителството може да продава държавна земя и сега

Ако държавното управление реши, то може да се разпореди във всеки един миг с Държавния аграрен фонд. Това право му е обещано в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. За това не е нужна глоба на Народното събрание, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите и някогашен аграрни министър Десислава Танева пред БГНЕС във връзка обстановката с Държавния аграрен фонд. 

Танева изясни, че дали държавното управление ще направи публичен спор, зависи от неговото отношение към обществото. „ Това е само воля на властта. Но законът е дал това право на министъра, дори даже не на Министерския съвет. А спор стана, защото една такава евентуална продажба, бе несъгласувана от министъра на земеделието, храните и горите. Той се е съобразил с публичното мнение, ние разбрахме от това мнение и е даден като плануван доход от средносрочната прогноза по бюджета на Министерството на земеделието, която средносрочна прогноза е част от документите по Закона за държавния бюджет за 2024 година, който влезе на разглеждане в Народното събрание, откъдето и разбрахме за този спор “, разяснява тя. 

На въпроса за какво гласоподава „ въздържала се “ на първо четене в Комисията по земеделие, където беше прегледан Законът за държавния бюджет на България за 2024 година и какви са претекстовете ѝ, Танева отговори, че от ГЕРБ-СДС са дали своят вот „ въздържал се “ заради това, че заложената поддръжка за земеделските стопани е едвам половината от тази, която те получиха през 2022 година и 2023 година

„ За нас това е извънредно недалновидно, непреценен е рискът за продължение действието на земеделските стопани. Това по никакъв метод, съгласно нас, не следва да остане по този начин и като знак, че ние не одобряваме тази поддръжка за естествена към земеделския бранш, гласувахме „ въздържал се “ на първо четене “, означи тя.

Танева уточни, че за второ четене от ПГ на ГЕРБ-СДС ще създадат предложение за спомагателни 450 млн. лева по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ за поддръжка на земеделските стопани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР