Ако ПП-ДБ не подкрепи предложения от Мария Габриел кабинет и

...
Ако ПП-ДБ не подкрепи предложения от Мария Габриел кабинет и
Коментари Харесай

Бъчварова: Не е добре да развяваме плашилото на нови избори пред хора, които ще гласуват

Ако ПП-ДБ не поддържа оферти от Мария Габриел кабинет и се отиде на предварителни избори, цялата отговорност ще падне върху тях.

Така социологът и някогашен министър на вътрешните работи във втория кабинет на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, разяснява опцията при върната изпълнена директория с първия изследователски мандат, предлагането от Мария Габриел да не получи поддръжка от досегашните сътрудници в ръководството.

" Още през цялото време беше ясно, че договарянията бяха, с цел да се покаже на кого ще е надмощието след съставянето на държавно управление, " сподели Бъчварова пред bTV.

По думите ѝ водачът на ГЕРБ Бойко Борисов не е могъл да одобри, че той ще е отговорен за това, че би трябвало да се отиде на избори, а ПП-ДБ не са можели да си разрешат да спрат промените в няколко сфери по средата.

" За да не върне Габриел празна директория и да стане ясно, че не са се договорили, има един състав, който би трябвало да бъде гласуван от ПП-ДБ, " изясни Бъчварова.

Тъй като съставът на проектокабинета не е бил координиран с ПП-ДБ, опцията обединението да гласоподава за него става все по-малка, сподели тя.

Малко по-късно от ПП-ДБ оповестиха, че са подготвени да отдръпват препоръчаните от Габриел министри от редиците им и дадоха да се разбере, че дейностите на ГЕРБ не са съгласувани с тях.

Според Бъчварова в случай че ПП-ДБ в последна сметка гласоподават срещу показаното пред Румен Радев държавно управление, ще са отговорни, в случай че се стигне до нови избори.

При вид, в който съставът, препоръчан от Габриел, получи поддръжка, е значимо да се види по какъв начин ще продължи да работи един подобен кабинет, добави Бъчварова.

" Не е добре да развяваме плашилото на нови избори пред хората, които се чака да гласоподават на идващите ", предизвести тя.

Бъчварова разяснява и предложенията за смени на министри, направени от Мария Габриел.

По думите ѝ министър председателят, външният министър, министърът на защитата, на енергетиката явно са от стратегическа значимост за ГЕРБ, само че остава неразбираемо за какво са заменени тъкмо тези основни позиции.

" Защо (Христо) Гаджев по-добър от (Тодор) Тагарев. Никой не разбра какви са връзките против Тагарев ", сподели Бъчварова след препоръчаната промяна в Министерството на защитата.

Нейната теза е, че по този метод ГЕРБ се пробва да построи своя ос на връзките с външния свят.

По думите ѝ обаче има още един огромен проблем и той е, че обещаните оценки за свършеното от министрите през деветте месеца от тяхното ръководство по този начин и са оповестени обществено.

" От два месеца се приказва, че ще има оценка на министрите. До ден-днешен не знам какви са оценките. Дали ги сменят, тъй като не са се справили, или тъй като някой желае техните позиции, " сподели Бъчварова.

Тя дефинира плана за съглашение сред ГЕРБ и ПП-ДБ като " рядко добър политически документ ", само че от самото начало двете обединения са говорели за разнообразни неща.

Това е направило изключително усещане още по време на двата брифинга в неделя, когато стана ясно, че има раздор сред тях.

" Едните говореха за едно, другите за друго. Като че ли нямаше нищо общо и в аргументите, които показаха за разрива, " сподели Бъчварова.

Според нея, в случай че не се стигне до избирането на ново държавно управление, това ще е резултат от поредност от неточности, само че има и доста фактори, които могат да трансформират процеса на отиване на нови избори, в случай че се стигне до такава степен.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР