Ако позволим на руския президент Владимир Путин да успее с

...
Ако позволим на руския президент Владимир Путин да успее с
Коментари Харесай

Победата на Русия в Украйна би била "абсолютно катастрофална": Борис Джонсън

Ако позволим на съветския президент Владимир Путин да успее с нашествието си в Украйна, това ще има " безусловно пагубни " последствия за света, предизвести английският министър председател Борис Джонсън в изявление за CNN в неделя.

 

Часове откакто съветски ракети удариха Киев и нарушиха относителното успокоение в украинската столица, Джонсън прикани американците, британците и другите поданици на Запада да запазят решимостта си да санкционират Москва, макар резултата, който войната оказа върху международните цени на петрола.

 

" Бих желал единствено да кажа на хората в Съединени американски щати, че това е нещо, което Америка исторически прави и би трябвало да прави, а точно да се бори за мир, независимост и народна власт ", сподели Джонсън. " И в случай че позволим на Путин да се измъкне и просто да анексира, да завладее обилни елементи от една свободна, самостоятелна, суверенна страна, което той е подготвен да направи... тогава следствията за света ще бъдат безусловно пагубни. "

 

Тази седмица Джонсън се причислява към други водачи от Г-7 в Баварските Алпи за диалози, отдадени на спора в Украйна, който навлезе в петия си месец и се трансформира в уморителен спор.

Очаква се водачите да обсъдят нови способи за санкциониране  на Москва, в това число възбраната за нов импорт на злато от Русия, която президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи в неделя. Над срещата на върха обаче тегне въпросът дали Западът ще успее да резервира решимостта си да накаже Путин на фона на внезапното повишаване на цените на силата - и на политическата реакция, която този скок провокира измежду водачите вкъщи.

 

 

Джонсън, който на два пъти пътува до Киев, с цел да се срещне с украинския президент Владимир Зеленский, съобщи, че в случай че Русия успее да реализира нашествието си, това ще сътвори рисков казус.

" Можете да видите следствията и поуките, които ще бъдат извлечени ", сподели той. " В последна сметка това е пагубно освен за демокрацията и независимостта на страните, само че и за икономическата непоклатимост. "

Разходите на западните страни за отбрана на Украйна - в това число милиардите долари, предоставени от Съединени американски щати за сигурност - са " цена, която си коства да бъде платена за демокрацията и свободата ", съобщи Джонсън.

 

Срещата на върха на Г-7 е самобитно леговище за Джонсън, който е изправен пред съществени политически компликации вкъщи в Обединеното кралство. Последиците от абсурда " Партигейт ", при който на Даунинг стрийт се организираха събития, свързани с блокирането на Ковида, не престават да се отразяват, а въпросите за водачеството на Джонсън единствено се ускоряват, даже когато той съобщи, че се интересува от опцията да се кандидатира за трети мандат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР