Ако потърсите в интернет списък на най-влиятелните компании, няма да

...
Ако потърсите в интернет списък на най-влиятелните компании, няма да
Коментари Харесай

Tencent - китайският конгломерат, който притежава всичко

Ако потърсите в интернет лист на най-влиятелните компании, няма да се изненадате да видите имената на Apple, Microsoft или Гугъл. Но едно име се откроява: това на китайската компания Tencent, чиято стойност надвишава тази на Фейсбук, Mastercard и Samsung взети дружно. Въпреки това, множеството хора нямат визия с какво се занимава компанията. А в случай че ги попитате, в множеството случаи ще срещнете единствено комплицирани погледи.

Истината е, че активността на Tencent е най-просто казано – всякаква. Талисманът на конгломерата е другарски надъхан пингвин, само че по-точната образна репрезентация би била великански октопод, чиито пипала стигат до съвсем всяка промишленост в международен мащаб. В множеството случаи, Tencent ръководи от сенките – т.е. името ѝ не фигурира директно.

Дали го осъзнавате, или не, съвсем сигурно употребявате артикули или услуги, с които китайският конгломерат е обвързван.

В Китай – родната страна на Tencent, историята е по-различна. Всички там са наясно, че Tencent господства живота им. Там конгломератът е постигнал изглеждащото невероятно – приложение, което да управлява всички. В Китай Tencent са основали WeChat, приложение, което умерено можем да назовем операционната система на Китай. За хората там то е сравнимо с нуждата от вода и електричество.

Почти цялото китайско население – 1,4 милиарда души, употребяват приложението приблизително по 4 часа дневно. Това е повече, в сравнение с средностатистическият американски консуматор прекарва като време във всички приложения за обществени медии, взети дружно ( 2 часа дневно).

Причината заради която китайците употребяват WeChat толкоз доста е, че приложението на процедура сплотява в едно всичко належащо. Едновременно то е Фейсбук, PayPal, WhatsApp, Netflix, Гугъл, Spotify, Uber, Yelp, Tinder, Zoom, YouTube, Delieveroo, Amazon и още доста други. Всичко е обвързвано с един профил и едно приложение. Изглежда комфортно. Чрез него по едно и също време плащаш сметките си, обаждаш се на другари и в реалност – посредством него живееш целия си живот.

От друга позиция – една компания има цялостен достъп до всички данни, за всеки аспект от живота на потребителите на продукта им: от местоположението, през банкова информация, до всяко изпратено известие, извършен диалог и търсения в мрежата, споделя видео на канала Magnates Media в Youtube. 

Става и по-зле, когато осъзнаеш, че линията където Tencent завършва, а китайското държавно управление застъпва, е много мъглява. Това значи, че Китайската комунистическа партия има достъп до цялата информация, което прави WeChat един от най-мощните принадлежности за наблюдаване, създавани в миналото.

„ Личните “ известия, които се изпращат посредством приложението, се сканират за инспекция и се преценя дали да бъдат цензурирани. Ако кажеш нещо, което не се харесва на китайското държавно управление, в най-хубавия сюжет известието просто няма да бъде доставено. В най-лошия – ще бъдеш изпратен в пандиза или просто ще изчезнеш.

За образец, през 2017 година китайски жител се осмелява чистосърдечно да се пошегува с държавен чиновник. Смешката му, обаче, го води напряко в пандиза.

Изглежда Китайската комунистическа партия няма нищо срещу хората да са наясно с въздействието, което има, като по този метод ги кара даже не си и помислят да създадат или кажат нещо, което не би се харесало на ръководещите.

Китайското държавно управление през 2018 година обществено удостовери, че има достъп даже до изтрити известия в WeChat и то без позволение от потребителя или от съд.

По време на епидемията COVID-19 китайското държавно управление употребява WeChat като инструмент за надзор, като употребява цветови кодове, които дефинират дали избран човек е здрав и дали му е разрешено да напуща дома си, или не.

След като открива монополно състояние в Китай, Tencent пуска пипалата си и в чужбина. Конгломератът прави съществени вложения в компании като Reddit, Tesla, Discord, Spotify, Snapchat и Universal Music. И това е доста дребна част от над стоте други компании, отвън Китай, в които Tencent има дял.

Те са и най-голямата компания за видеоигри в международен мащаб с доходи, които доста надвишават тези на съперниците им. Причината за това е, че Tencent има 100% от Riot Games, 100% от League of Legends, 40% от Epic Games, 40% от Fortnite. 11,3 % от Ubisoft също е владеене на китайския конгломерат. Също и 5% от Activision Blizazard. И доста други.

WeChat генерира над 1 милиард парични преводи на ден – повече от Visa и Mastercard взети дружно. Tencent даже има присъединяване в основаването на холивудски филми като „ Мъже в черно “, да вземем за пример. Те са огромно име и в електронните спортове. Притежават и Tencent Music.

Китай употребява Tencent като оръжие, с което да въздейства на решения, отвън рамките ѝ. Това се е случвало даже и в NBA. Tencent Video склюява сделка с NBA да излъчва баскетболните мачове. През 2019 година, обаче – тогавашният общоприет управител на „ Хюстън Рокетс “ -  Дарил Мори, написа туйт, с който поддържа демократичното придвижване в Хонконг. В отговор Tencent отхвърля да излъчва в бъдеще мачовете на „ Хюстън Рокетс “. Скоро по-късно Мори е заставен да изтрие поста си, с който поддържа Хонконг и обществено да се извини за „ неуместния “ си туийт. Играчите на тима също акцентират какъв брой доста „ обичат Китай “.

Много държавни управления: от индийското до американското, назовават WeChat „ опасност за сигурността “, а други го възприемат като „ мониторингово оръжие в джоба “. Неслучайно през 2020 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп взе на мушка Tencent, WeChat и TikTok.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР