Ако постоянно мислех за това, просто щях да се затворя

...
Ако постоянно мислех за това, просто щях да се затворя
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако Зеленски бъде убит, и какъв е планът на Киев

" Ако непрекъснато мислех за това, просто щях да се затворя в себе си, доста сходно на Путин в този момент, който не излиза от бункера си. Разбира се, моите бодигардове би трябвало да мислят по какъв начин да предотвратят това да се случи и това е тяхна задача. Аз не мисля за това ", сподели украинският водач в изявление за Си Ен Ен предишния месец.

Макар това да е въпрос, който Зеленски, разбираемо, не желае да обмисля, това също по този начин е въпрос, който неговите поддръжници в страната и чужбина не могат да си разрешат да подценен. Откакто отхвърли предлагането за евакуация, казвайки: " Имам потребност от муниции, а не от тръгване ", украинският президент играе основна роля в събирането на интернационална поддръжка за битката против Русия.

Нищо чудно, че съветските законодатели и ултранационалистически настроените военни блогъри се включиха в хор с искане той да бъде погубен. Статутът на Зеленски като знак на това, което Западът счита за обективна битка, способността му да моли и да ругае съдружниците си, до момента в който не реализира своето, готовността му да си проправя път към фронтовите фотосесии и парламентарните изяви - всичко това го сложи на прицел.

Няколко седмици след съветската инвазия през февруари 2022 година основният консултант на Зеленски, Михаил Подоляк, разкрива, че е имало най-малко дузина съществени опита за ликвидиране на неговия началник от съветски диверсионни и разследващи екипи, в това число чеченци и наемници на " Вагнер ", които се пробват да обхванат в строго охранявания и следен държавен квартал на Киев. Беше обявено, че самият Зеленски почнал среща със сенатори от Съединени американски щати малко след нашествието, като декларирал, че това може би е последният път, когато го виждат жив.

Очевидно е, че в този момент рисковете са по-малки, в сравнение с през първите безредни седмици на войната, когато съветските танкове напредваха към украинската столица и малко на брой имаха вяра, че изпадналата в неволя страна ще оцелее. Но никой в украинското държавно управление или в Народното събрание на страната не се съмнява, че заплахата остава висока.

През март се появиха нови апели Зеленски да бъде погубен, откакто подкрепяни от Украйна съветски диверсанти съперници на Путин минаха границата и нахлуха в две съветски села в Брянска област. Депутатът от Държавната Дума на Русия Михаил Делягин съобщи, че " единственият естествен отговор " на случая е " незабавното елиминиране на Зеленски ".

Поради надвисналата над живота му опасност визитите на Зеленски в чужбина се възнамеряват в най-голяма загадка. Украинските публични лица останаха втрещени през февруари предходната година, когато информация за планувано посещаване в Брюксел изтече три дни преди предстоящото му идване, което заплаши пътуването му.

Подобно на това, предишния месец българското държавно управление се притесняваше, че пътуването може да бъде анулирано, откакто в пресата се появиха детайлности.

Снимка: ГЕРБ

И, несъмнено, Кремъл има отблъскващ опит в интервенциите по ликвидиране. Спомнете си за Александър Литвиненко, съветски шпионин, който дезертира в Обединеното кралство и беше токсичен с полоний през 2006 година, или за несполучливото отравяне с " Новичок " през 2018 година на Сергей Скрипал, английски двоен сътрудник в Солсбъри, Англия.

Конституционна последователност

Като се имат поради залозите и рискът, не е чудно, че украинските публични лица са склонни да отхвърлят настояванията да обсъдят какво би се случило при положение на триумф на Русия - или отхвърлят да приказват, притеснявайки се, че тематиката наподобява прекомерно мрачна.

И въпреки всичко, макар нежеланието да се ангажират обществено с този въпрос, съгласно изявленията с украински публични лица и депутати, както и с анализатори, проект има. Всъщност, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи тъкмо това: " Украинците имат проекти - за които няма да приказвам и няма да встъпвам в детайлности - да се уверят, че по един или различен метод ще има това, което бихме нарекли " последователност на държавното управление ", " сподели той пред Си Би Ес Нюз предходната година.

Формално, според конституцията, линията на заместничество е ясна. " В случай, че президентът не е в положение да извършва отговорностите си, ръководителят на Върховната рада на Украйна поема неговите отговорности ", споделя Николай Княжицки, опозиционен народен представител от западния град Лвов. " Следователно няма да има вакуум във властта. "

Председателят на Върховната рада - Руслан Стефанчук, член на партията на Зеленски " Слуга на народа " - не се употребява с изключително високо доверие в изследванията на публичното мнение. То е към 40 %, което е по-малко от половината от това на Зеленски. Той не е известен и измежду опозиционните депутати.

" Но не мисля, че това има значение ", споделя Адриан Каратницки, старши помощник в Центъра за Евразия към Атлантическия съвет. " Има мощен управителен екип и мисля, че ще забележим групово държавно управление ", добави той.

Правителственият съвет най-вероятно ще се състои от Стефанчук като мним началник, дружно с Андрий Ермак, някогашен кино продуцент и юрист, който е началник на канцеларията на президента, министъра на външните работи Дмитрий Кулеба и министъра на защитата Олексий Резников. Валерий Залужний ще остане като най-висш военачалник в страната.

Каратницки споделя, че се надява да се планува роля за телевизионния водещ Серхий Притула, който в този момент управлява огромни благотворителни начинания и има извънредно висок рейтинг на публично доверие.

" Страната е достигнала точка на доста огромна взаимност и национално единение, тъй че в случай че нещо извънредно се случи със Зеленски, това няма да е толкоз решаващо, колкото си мислите ", споделя Каратницки, създател на книгата " Бойното поле на Украйна: От независимостта до войната с Русия ".

Той означи, че Украйна е основала " добре отработена " административна, военна и дипломатическа машина. " Не желая да споделям, че Зеленски надали не е без значение за това ", добави той. " Но мисля, че единството на страната е незаменима ".

Системен потрес

Историята също предлага известно утешение. Заговорниците от Кремъл е добре да прочетат един учреден на данни документ, написан от учените Бенджамин Джоунс и Бенджамин Олкън за американското Национално бюро за стопански проучвания (NBER), за резултата върху институциите и войната от 59-те убийства на национални водачи, осъществени сред 1875 и 2004 година " Убийствата на автократи водят до основни промени в институциите на страната, до момента в който убийствата на демократи не водят до такива промени ", заключават те.

" Убийството в никакъв случай не е променяло историята на света ", решително декларира английският министър-председател Бенджамин Дизраели седмици откакто президентът Ейбрахам Линкълн е убит, до момента в който гледа пиеса във вашингтонския спектакъл " Форд ". Убийството в действителност няма огромен резултат за анулация на промените на неговата администрация.

В архетипния образец, който евентуално е бил на напред във времето в съзнанието на Дизраели по отношение на това, че убийството не може да промени хода на историята, убийците на Юлий Цезар не съумяват да реализират задачата си да спасят обречената Римска република от тирания, а вместо това единствено провокират цивилен войни, които форсират видимо неизбежния преход към имперската система. Разбира се, би трябвало да се признае, че половин век откакто Дизраели прави своята забележка, изключителното влияние на убийството през юни 1914 година на наследника на Хабсбургите, ерцхерцог Франц Фердинанд, се усеща в цяла Европа в продължение на десетилетия.

Ситуацията в Украйна, естествено, е особена. Със своите укрепващи демократични институции тя е надалеч от разпадащата се Римска република, чиито дни съвсем несъмнено са били преброени, без значение дали убийството на мартенските иди е било сполучливо или не. А Европа към този момент е в положение на война.

Макар че гибелта на Зеленски би била психически потрес, Каратницки споделя, че с цел да се реши евентуалното влияние, би трябвало да се вземе поради по какъв начин се е трансформирала Украйна, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия.

Нападението на Путин несъзнателно оказа помощ за образуването на ново мощно възприятие за украинска държавност и за оформянето на " уверени в себе си институции ", споделя той. Обществото е обединено " във връзка с задачите си ", прибавя той.

" Важно е да се помни, че основните фактори в битката на Украйна против съветската експанзия са устойчивостта на въоръжените сили, умеенето на командването и успехите на фронта. Това е най-важното от позиция на политическата непоклатимост на Украйна ", споделя опозиционният народен представител Княжицки.

Най-слабото звено

Ако има едва звено в сюжета, то евентуално не е в Украйна, а измежду нейните съдружници.

Украинците имат по-балансирано мнение за Зеленски, като виждат както мощните, по този начин и слабите страни. Макар да е хвален за положителното си управление по време на войната, той е подложен на критика и за неверни стъпки - изключително за това, че не се е подготвил по-добре за инвазия, която е считал за малко евентуална. Отбелязва се и затварянето му по отношение на опозиционните депутати, както и тънката му фамилиарност даже към градивна рецензия, а също и склонността му да упреква другите за грешките.

Международните медии, в противен случай, бяха омагьосани от харизматичната прелест на Зеленски и очаровани от простата история за Давид против Голиат. Трансформацията на украинския президент от разочароващ водач в спокойно време до - по хиперболичните думи на известния френски интелектуалец Бернар-Анри Леви - " нов, млад и превъзходен баща-основател " на свободния свят, е поразителна.

Неговата изразителност и ораторско майсторство превземат сърцата на публиката от Вашингтон до Лондон и от Брюксел до Варшава. Елиминирането му евентуално ще остави доста от тези хора зашеметени и несигурни какво да вършат по-нататък. Това може да ускори натиска за договаряния и компромис.

Все отново обаче, това не е война на един човек. И най-малко в Украйна малко на брой се съмняват, че други водачи, също толкоз почтени, ще се изправят на крайници, както направиха след нашествието.

Ярослав Ажнюк, украински бизнесмен, отхвърля опцията за съветско ликвидиране като в " сферата на различната история ". Но той съобщи, че в случай че това се случи, Украйна няма да допусне нито един удар. Зеленски се оправя добре с управителната си роля в тези сложни времена, а настроенията измежду безспорното болшинство от украинците са, че ние в никакъв случай няма да се предадем, в никакъв случай няма да се подчиним на Русия ", споделя той.

Превод: Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР