Ако попитате истинските критици, кога е била златната епоха на

...
Ако попитате истинските критици, кога е била златната епоха на
Коментари Харесай

Краят на голямата трагедия, позната като Сони Листън

Ако попитате същинските критици, по кое време е била златната ера на спорта, сигурно няма да отговорят, че става въпрос за модерните времена. Всеки един ще връща лентата и ще пътува във времето, с цел да споделя за спортни идоли, които понасят редица дела на гърба си. По това време някои от най-сериозните спортисти идват от улицата, създават своя гений, подковават го с доста труд и стартират бавния и непосилен път към върха.

Следователно няма по какъв начин да приказваме за хора като Люис Хамилтън, Кристиано Роналдо, Владимир Кличко и още доста други, без да споменем другата страна на медала – Айртон Сена, Пеле, Мохамед Али и други сходни. Във всеки спорт ще открием и противоположностите, тези специфични двойки, каквито могат да бъдат Лауда и Хънт. Разбира се, спортът постоянно може да основава положителни и неприятни герои, а всеки един от тях притегля верните хора, само че оценяваме цялата кариера в оня миг, когато спортистът се пенсионира и просто смъкна ръкавиците, оставяйки играта в по-добри ръце.

През 60-те години на предишния век, боксовата история вижда израстването и издигането на един бъбрив боксьор, който не стопира да провокира и скандализира света. Никой не подозира, че през 1964 година точно този клоун ще успее да стане първенец, изключително откакто се изправя против един от най-лошите хора на света. Не би трябвало да забравяме, че става въпрос за Касиус Клей – Мохамед Али. А никой не има вяра, че ще реализира чудото,  тъй като в другия ъгъл е човек на име Сони Листън. Смятан за един от най-жестоките и злобни боксьори, които в миналото са ходили по кръга.

Той ще прокара ролята на неприятното момче в спорта, освен това изпреварвайки персони като Майк Тайсън. Сони има всички нужни критерии да се трансформира в чудовище. Погледът му е задоволително крив, с цел да накара човек да се замисли какво да приказва и дали въобще да приказва. В досието му участва добре познатата затворническа присъда, доста тежки удари и постоянно носи със себе си и чувството за доста главоболия. И въпреки всичко животът на този спортист, както и гибелта му. Преди повече от 50 години Сони е открит мъртъв в дома си в Лас Вегас. Неговата брачна половинка Джералдин открива тялото му в леглото.

Повече от две седмици брачната половинка телефонира в дома му, надява се да го чуе, само че без резултат. Накрая е принудена да пътува над 2000 километра, с цел да ревизира какво се случва. С отварянето на входната врата, Джералдин усетила странна миризма, която вярвала, че най-вероятно е прегорено месо, само че открива разлагащото се тяло на брачна половинка ѝ. Според нея, Сони е умрял преди повече от 5-6 дни. Много дребни количества хероин са открити в дома. Аутопсията ще удостовери и съществуването на морфин в тялото на някогашния първенец. Според правосъдния доктор, гибелта е настъпила по натурален метод. Това обаче не е задоволително за някои конспиратори. Журналистът Шoн Азел написа цяла книга по тематиката и проверява доста обширно гибелта на това великолепие.

 gettyimages-50390327-594x594

И казусът тук не е просто загубата на живота, а самият живот на въпросната легенда. Никой не знае по кое време тъкмо е завършил този живот, тъй като до ден сегашен не е несъмнено и по кое време тъкмо се е родил. Сони се ражда в семейство на 25 деца, като той персонално е предпоследното. Няма акт за раждане, а неговото семейство работи по полетата в Арканзас. Баща му стартира да пие, затова побоищата били дежурно занятие. Именно те повреждат в допълнение лицето на дребния Сони. В учебно заведение нещата не се трансформират, момчето заменя един изтезател с доста други – множеството съученици. Когато фамилията се мести в Сейнт Луис, Листън стартира да се занимава с най-различни закононарушения, мнозина са потвърдили, че животът му просто няма никаква стойност, с цел да мисли за следствията.

Необходими са единствено няколко месеца, с цел да бъде хванат и упрекнат във въоръжен обир, а тогава е още на към 20-на години. Съдбата обича да пази положителни баланс и тъкмо тогава се появява отец Алоис Стивънс – католически духовник, който управлява затворническия фитнес. Един взор показвал, че големите юмруци на Сони могат да санкционират безпощадно и постоянно няма да им се наложи да повтарят. Имайки поради сериозният гений и средата, в която се намира Листън, изисква единствено малко повече помощ от мафията. Бързо се намира промоутър и скоро успехите стартират да се натрупат една след друга. Натрупаната експанзия на този колос не прости на никого, а когато Флойд Патерсън се изправя, с цел да пази купата си, мачът завършва още в първия рунд. Единственият проблем е, че купата не носи нищо.

Той е задоволително застрашителен за белите американци, задоволително ненавиждан от събратята си, поради затворническата присъда и най-после може да се каже, че живее изцяло независимо, даже друго и надалеч от всички и всичко. Едва по-късно идват и двете срещи с Мохамед Али, който доста бързо трансформира хода на историята в този спорт. Дори брачната половинка на Листън ще счита, че най-вероятно Сони е продал мача. Веднага след края на тази среща, Сони се мести в Лас Вегас и стартира да работи като дилър на опиати за мафията. По-лошото е, че точно неговите доклади в никакъв случай не излизат точни. Големият неприятен боксьор прибирал много съществени суми от облагата, а малко на брой намирали храброст да се оплачат, най-малко за известно време.

Според легендата на конспирацията, Сони най-сетне съумял да издразни някои от по-висшите фигури – Аш Решник и Мо Далиц. Не е несъмнено за какво тъкмо са решили да отстраняват обаче боксьорът. Дали тъй като знаел по какъв начин работи спортния свят, тъй като най-вероятно познавал прекалено много персони от незаконната организация, никой не може да знае. Най-вероятно след осъществяването на служебните отговорности, Сони просто не бил нужен. Никога повече нямало да капитализира сходни триумфи, затова няма за какво да се държи и поддържа, а и с времето даже приятелите напущат бившето великолепие. Тук идва и идващият проблем, въпреки и Сони да продава опиати, неговият патогенен боязън от иглите принуждава доста постоянно докторите да го притискат като муле, преди да слагат инжекция.

Самият той толкоз пъти пропуща визитите при доктор, най-много с цел да не бъде имунизиран. По това време мафиотите употребяват метода на свръхдозата, с цел да прикрият претекстовете на убийството. Има и още една забавна причина, заради която Сони изчезва толкоз бързо. Веднага след успеха на Флойд, той декларира, че счита да се промени и да стане образец за някои цивилен придвижвания. Очаквал е голямо посрещане в дома си във Филаделфия, само че никой не се появил, никой даже не поискал да се здрависа с първенеца, като че ли той самият бил пропуснат. Това го унищожило. Ако същият боксьор се бореше през днешния ден, най-вероятно щеше да е със статута на имена като Флойд Мейуедър, само че вместо това се трансформира в инструмент на мафията и в никакъв случай повече не поглежда към кръга.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР