Ако попитате едно дете какво най-много обича да прави, със

...
Ако попитате едно дете какво най-много обича да прави, със
Коментари Харесай

Играй и създавай вълшебства

Ако попитате едно дете какво най-вече обича да прави, сигурно ще ви отговори: " Да играя! ". И ние изцяло разбираме за какво, въпреки че към този момент не сме деца. Играта в действителност е неизменима човешка нужда и не би трябвало да участва единствено в света на малчуганите. Тя е метод да избягаме от напрегнатото всекидневие, да се отпуснем и да се отдадем на скъп миг с околните си. Но също така, ни разрешава да развием своето въображение и да не бъдем лимитирани в своите хрумвания и фантазии.
Ако и вие желаете да покажете на своето дете, че всяка фантазия може да се сбъдне, включете се дружно в конкурсаТърсят се смели дизайнери с огромно въображение, които ще имат шанса да трансфорат рисунките си в същински играчки.
Тази година състезанието за деца до 12 година е отворен от 1 до 22 ноември 2020 година и е част от акцията на ИКЕА " Ела да играем! ", която поддържа правото на всички деца по света да играят и да се развиват. Всеки участник би трябвало да качи рисунка на своя утопичен другар на специфичната платформа. Трима от дребните създатели, събрали най-вече гласове на уеб страницата, и още 12, определени от особено жури, ще бъдат финалистите от България. Техните рисунки ще бъдат изпратени в ИКЕА Швеция, където всред участници от целия свят, шест героя ще бъдат създадени като плюшени играчки и ще бъдат налични през идната година в магазините на ИКЕА по света.
Героите-победители от миналогодишния конкурс са към този момент създадени и са част от сбирката плюшени играчки на ИКЕА. Традиционен сътрудник на акцията в България е УНИЦЕФ, а всички доходи от продажбите на играчките ще отидат в интерес на програмата против насилието в учебно заведение " Стъпки дружно ".



Това са действителните играчки от рисунките на спечелилите във " Вълшебен конкурс " на ИКЕА от 2019 година.
Днес ще ви срещнем и с един човек, който черпи ентусиазъм от играта и откровените детски усмивки. Представяме ви Александра Димитрова, която е художник–дизайнер, възпитател и е най-новият член на журито на (част от акцията на ИКЕА  " Ела да играем " ), който дава опция на детските рисунки да оживеят. Ето какво ни показа тя.
Какво е смисъла на играта за децата, а и за самите възрастни?

За децата играта е всичко. Тя е най-естественото нещо на света. Играта е опит, откривателство, премеждие, подготовка, образование. Тя е най-силното изразно средство. Може да бъде отражение на действителността, в която живее детето и да му оказва помощ да я осмисли, само че може да е и израз на съкровена фантазия. Играта е езикът на децата и е добре всички родители да си го напомнят. Всеки от нас приказва този език, а родителите имат потребност да го практикуват с децата си, с цел да изградят трайна и мощна връзка с тях.
Ти си най-новият член на журито на " Вълшебен конкурс 7 ", част от акцията на ИКЕА " Ела да играем ". Разкажи ни повече.

Кампанията " Ела да играем " и " Вълшебен конкурс " са чудесна самодейност, тъй като разпространяват страхотна концепция и поддържат значима идея. Всяко дете има потребност да играе, да твори, да се развива, само че и постоянно търси утвърждение от възрастен, с цел да разбере дали е на прав път. Това пък прави моята роля доста тежка. Бих желала всяко дете да бъде победител, и ненапълно е по този начин. Съществуването на този конкурс дава на децата тласък да са изобретателни, а присъединяване им ги учи на храброст да споделят своята креативност с целия свят.
Какви са спецификите при проектирането на пространства за деца и по какъв начин да създадем уместно място за игра?

Много е значимо при проектирането на пространства и артикули за деца да не стопираме да се забавляваме дружно с децата. Нужно е да познаваме децата, техните благоприятни условия, потребности и ползи в избрана възраст. Детските пространства са инструмент за родителите и дават независимост на фамилиите да прекарват качествено свободното си време дружно. Когато играем, четем книжки, творим или просто беседваме с децата в стимулираща, само че и безвредна среда, им даваме опция да опознаят света, да се оправят с разнообразни провокации, да намерят себе си и своето място.
Отделете време да опознаете детето си, неговите ползи, стремежи и гении, само че и неговите страхове и усложнения. Стремете се да казвате " не " единствено в крайни случаи. Всяко дете има потребност от своя " безвредна " зона вкъщи. В нея би трябвало да има място и да са разрешени 3 типа действия: дейни игри, тихи или креативен занимания и отмора. Коя от тези зони е най-важна за вашето дете? Колко да е огромна всяка зона? Как да наподобява? Това зависи от персоналните потребности на детето, само че апелирам ви, не задръствайте пространството с мебели, играчки и аксесоари, децата имат потребност най-много от независимост.

Имаше ли обичана игра като дребна?

О, да! Обожавах да строя къщи. Всякакви! Правех колиби и хралупи от клони и шубраци в градинката пред блока, кукленски къщи от кубчета и кутии за обувки у дома. Дори големи палаткоподобни " крепости ", издигнати от столове, одеяла, възглавници и всички щипки от простора. Понякога обхващаха цялата стая. Това беше огромният ми инженерен успех:). Стремях се вътре да е затъмнено, само че наложително вмъквах една нощна лампа. За мен не беше толкоз значимо какво ще върша в тези къщи, а да ги построя. Дори когато пораснах и се събирахме с приятелки да учи и пишем домашни дружно, не можехме да стартираме преди да пренаредим половината мебели и да си създадем " гнездо ", в което да се настаним.
Какъв е светът на децата?

О, това е едно чудно, вълнуващо място, изпълнено с завършения, открития и пъстри страсти! Такива са моите наблюдения и се надявам всяко дете да може да опише своя свят по този начин. Аз имам щастието да работя с деца и това прави " сивото ми всекидневие " на възрастен вълшебно. Всеки ден ми носи нова изненада, доста смях, а от време на време и малко сълзи. Някак е ободряващо да си в компанията на 3-годишно дете, което знае всичко за палеонтологията и даже произнася думата вярно, само че все пак на идващия ден желае да стане корсар, да си има транспортен съд и говорещ папагал.
Забавлявайте се със своето дете, като се включите във . И не забравяйте, че никой не е прекомерно огромен, с цел да играе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР