Ако поне веднъж сте ходили във Виена и сте имали

...
Ако поне веднъж сте ходили във Виена и сте имали
Коментари Харесай

Виена: най-добрият град за живеене с най-проклетите хора

Ако най-малко един път сте ходили във Виена и сте имали допир с локалните, не може да не ви е направило усещане какъв брой предостатъчно недружелюбни са виенчани. Хората в австрийската столица харесват това си качество и гледат да го употребяват най-малко един път дневно, без оглед на възрастта или общественото състояние на индивида насреща.

Ето ви да вземем за пример една естествена заран във Виена: птички пеят, листата в двора шумолят, приятна музика се носи от някъде... и внезапно мъжки глас изръмжава: „ Drahts de gschissene Musik o, eas saublede Gfraster, sonst hol i de Kieberei! ”, което в свободен превод значи: " Спирай шибаната музика, нещастнико, че ще извикам полицията ".

Ако има нещо като " виенски сексапил ", то той се състои значително в неочарователни изрази, написа изданието Wienerin.

Във Виена артистичното бърборене има дълга традиция. Всеки, който не умее да се кара, (все още) не е същински виенчанин.

Животът в австрийската столица има и своите преимущества. Човек да вземем за пример може да се нахрани добре, в случай че обича (телешко) варено или задушено, пържено и панирано. Главните готвачи са отлични, когато става въпрос за вегетарианска кухня и най-много за десерти.

Що се отнася до качество на живот: Виена има наоколо връх-двухилядник, за тези, които желаят да се катерят в планината. На почти същото разстояние е националният парк при Нойзийдлер Зее, както и уединените винарски мазета на чешката граница.

Всяка вечер актьори от международна класа излизат на сцената на Императорския спектакъл или в Музѝкферайн - най-известната концертна зала във Виена.

За страдание, на доста имигранти очевидно им е мъчно да вкарат всекидневието си в този график и Виена публично е приета за най-недружелюбния град в света.

Според платформата „ Internations “ и „ Expat City Ranking 2022 “ това се дължи основно на обстоятелството, че локалните проявават мижав интерес към космополитите, решили да се реалокират в техния град.

Всеобщното мнение на чужденците е, че установяването в австрийската столица е слoжно, а да си намериш локални другари е съвсем невероятно. Във всеки случай доста по-трудно, в сравнение с във Валенсия или Мексико Сити, градовете, които също са на върха на класацията по неприязненост.

Първото съмнение за повода е, че в класическите остарели виенски квартали като Simmering, Ottakring или Favoriten (10-ти бецирк) има доста какво да се желае по повод британския речник на кореняк виенчаните за сметка на запаса им от груби обиди на акцент.

Феноменът " взаимно непознати " може да се види и изучи изключително добре през лятото при Кайзервасер - един от живописните ръкави на Стария Дунав, написа Spiegel. Там, тъкмо до офис кулите на Организация на обединените нации, към обяд емисарите на интернационалната организация, дружно с полуфабрикатите си в пластмасови кутии, споделят слънчевите часове с локалните пияници със здрав загар.

И от аероплан се вижда, че пристигналите отдалеко добре облечени и на първо място високо платени чужденци не всеки път са добре пристигнали в този биотоп. За благополучие няма последици, даже и единствено тъй като някой, който не е виенчанин, не може да разбере думи като " Oaschlecha " (идиот) или " Schneebrunza " (надувко). " Oasch " (задник) може да се комбинира по десетки способи, в случай че желаете да сте недодялан с някого.

Да се карате с хора е нещо, което се учи, успокоява Wienerin. Ако живеете във Виена, би трябвало да го извършите, с цел да можете да се справяте с всекидневието измежду идиоти, продължава изданието, след което дава повече от 10 производни на потребни груби думи и изрази, които съдържат " Oasch ". Като да вземем за пример " това може да си го навреш в задника ", което съгласно австрийското списание означавало " можеш да забравиш за това ". Като се замислим - и на български е по този начин.

Според консултантската компания Mercer, Виена е най-подходящият град за живеене на планетата. Как става това? Най-удобен за живеене и все по този начин най-недружелюбен?

Може би за по-дълбоко схващане би трябвало да се осмелите на къса екскурзия в бездните на виенската просвета.

В този град може да се случи някой от жителите му да се поздрави с „ Чест и почитания “/ G`schamster Diener и все пак по-късно – зад тила ви – да ви назова „ Gfrastsackl “ (нещастник).

Виенският комизъм е двузначен, подъл и сложен за дешифриране от нетренирани мозъци. Онези, които го употребяват ловко, са Schmäh­tand­ler - шмекери. Хората, които са склонни да са в преобладаващо неприятно въодушевление, известни като " grantscheam " на виенчански акцент, разполагат с респектиращ набор от сказуеми, с които могат да изразят недоволството си.

Големият художник Арик Брауер отбелязва това в своята книга: Средностатистическият гражданин на австрийската столица " ръмжи, мрънка, кара се и подлага на критика всичко и всички ".

Когато доста се натоварят от живота и другите хора, виенчани се утещава с телешко варено, спектакъл и Пратер (Голям парк със старинни атракциони, в това число емблематично огромно виенско колело, датиращо от 1897 г.)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР